Medvegyev: Ez a páros hosszú időre szól

Vágólapra másolva!
A demokráciát erősítő lépésként vette védelmébe a legfelsőbb hatalmi posztokon Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel végrehajtott helycseréjét Dmitrij Medvegyev távozó orosz elnök, azt jósolva, hogy hatalmi párosuk hosszú időre szól. Az államfő, aki Putyin ígérete szerint napokon belül megkapja a kormányfői posztot, nem volt hajlandó részleteket elárulni leendő kormányáról, de azt nem cáfolta, hogy több új miniszter lesz benne.
Vágólapra másolva!

"Ideje, hogy mindenki lazítson, mindez hosszú időre szól" - válaszolta a Vlagyimir Putyinnal alkotott kettősük hatékonyságát és jövőjét firtató kérdésre Dmitrij Medvegyev távozó orosz elnök, aki államfőként utoljára adott interjút orosz televíziós csatornáknak.

"Nem rossz az, ha az ország sorsa, a politikai folyamatok nem egyetlen ember látásmódjától függenek." - érvelt a sajátot berendezkedés mellett az orosz államfő, az európai és az amerikai gyakorlatra utalva, mondván "az alkotmány szerint vannak olyanok, akiknek meghatározott körülmények között kötelességük helyettesíteni a másikat".

Medvegyev, akit Putyin május 7-én vált az államfői poszton, arról is beszélt, hogy az eddigi kormányfővel nem csak a politikai együttműködés, hanem 20 éves barátság is köti.

Dmitrij Medvegyev úgy vélte, hogy elnöksége alatt (2008-2012) Oroszországban komoly előrelépés történt az állampolgári szabadságjogok fejlődésében. A 2003 októbere óta börtönben ülő, nemzetközi vélekedések szerint politikai okokból elítélt Mihail Hodorkovszkijjal, az egykori olajtársaság, a Jukosz (Yukos) volt elnökével kapcsolatban leszögezte, hogy addig, amíg a volt üzletember nem hajlandó kegyelmi kérvényt benyújtani, nem tudnak foglalkozni az ügyével.

Medvegyev, aki a korrupció elleni harcot elnöksége egyik kulcsfontosságú céljává tette, elismerte, hogy a küzdelem "szerény" eredményeket hozott. Rámutatott, hogy erősebb ellenőrzést kell kialakítani a kormányzati intézményeken belül, s a hétköznapi életben is vissza kell szorítani a korrupciót. A sikerhez szükség van az emberek mentalitásának megváltozására is, el kell érni, hogy a korrupció nem egyszerűen csak "szörnyű" bűntett legyen, hanem olyan dolog, amelyet "illetlenség" elkövetni - mondta.

Az eredménytelenség egyik okát abban látja, hogy a közhivatalnokok egyfajta céhet alkotnak, s "nagyon nem akarják, hogy a dolgaikba beavatkozzanak". A megoldást szerinte az jelenti, hogy az állami közigazgatást olyan körülmények közé kell szorítani, amikor se jobbra, se balra nem térhetnek le az útról, amikor tevékenységüket szigorúan szabályozzák.

Az államfő, aki Putyin ígérete szerint napokon belül megkapja a kormányfői posztot, nem volt hajlandó részleteket elárulni leendő kormányáról, de azt nem cáfolta, hogy több új miniszter lesz benne.

aA élő televíziós interjúban szóba került külpolitikai kérdések között a távozó orosz államfő Grúziával kapcsolatban keményen bírálta Szaakasvili államfőt. "(Miheil) Szaakasvili egy nulla. Aki elfoglalja majd a helyét, azzal hajlandóak vagyunk helyreállítani a diplomáciai kapcsolatokat." - mondta Dmitrij Medvegyev.

Medvegyev elismerte, hogy Fehéroroszországgal hullámzóak a kapcsolatok - "a szerelemtől a gyűlöletig" terjednek -, ám dicsérte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, aki, mint mondta, támogatja, hogy volt szovjet köztársaságok vámszövetségbe tömörüljenek, s hajlik az integrációra.