Az USA nagykövetségén bujkál egy szökött kínai jogvédő

Chen Guangcheng, kínai szakadár
Vágólapra másolva!
Kijátszotta őreit, átmászott egy magas falon, majd több száz métert utazott autóval az a vak kínai emberi jogi aktivista, aki a múlt héten szökött meg házi őrizetéből - állítják a férfi ismerősei és barátai. Az abortuszra kényszerített kínai nők védelmezője állítólag az Egyesült Államok védelmét kérte, és az USA pekingi nagykövetségén keresett menedéket.
Vágólapra másolva!

Meg nem erősített információk szerint az USA vette védelmébe azt a neves kínai emberi jogi aktivistát, aki a múlt vasárnap szökött meg házi őrizetéből, nem kis fejfájást okozva a Kína vezetésnek. Az aktivista egyik barátja szerint a férfi egy jól szervezett szökés után az USA pekingi nagykövetségén keresett menedéket. Ha ez igaz, az ügy komoly diplomáciai konfliktust okozhat a két nagyhatalom között.

A híres vak aktivista, Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) az után került a figyelem középpontjába, hogy 2005-ben szembeszállt városa hatóságaival, akik erőszakkal próbálták abortuszra és sterilizálásra kényszeríteni a város asszonyait. Kína egygyerekes politikája értelmében a családokat arra bátorították, hogy csak egyetlen gyereket vállaljanak, így akadályozva meg a túlnépesedést: az aktivista szerint azonban városában a politikai vezetők erővel kényszertettek erre 7000 nőt. A férfit tiltakozása miatt 4 év börtönre ítélték, és 2010-től házi őrizetben tartották.

Csen figyelemreméltó szökést vitt végbe, a BBC által idézett ismerősei szerint a vak férfi kijátszotta az őreit, átmászott egy magas falon, majd segítőivel több száz kilométert autózott Pekingig. A férfi egyik barátja a BBC-nek azt mondta, hogy pénteken találkozott vele az USA pekingi nagykövetségén.

Egy Kínára fókuszáló, amerikai székhelyű jogvédő csoport, a ChinaAid szombaton közölte, hogy tudomásuk szerint Csen "amerikai védelem alatt áll", és magas szintű diplomáciai tárgyalások folynak a sorsáról a két ország között. Az ügy beárnyékolhatja Hillary Clinton amerikai külügyminiszter jövő heti pekingi látogatását, az amerikai politikus ugyanis korábban felszólalt Csen szabadon bocsátása érdekében.

Csen Kuang-cseng szabadulása után egy videoüzenetet töltött fel az internetre, amelyben Ven Csia-pao kínai miniszterelnököt arra kérte, hogy indítson vizsgálatot a családtagjait ért bántalmazások miatt. Csen azt kérte, hogy a kínai kormányfő büntesse meg a családját bántalmazó helyi tisztviselőket, és biztosítsa rokonai védelmét, a Kínában uralkodó korrupció ellen pedig indítson hadjáratot a törvényeknek megfelelően.

A szökés után a BBC szerint Csen családtagjait, köztük fivérét és unokaöccsét rendőrök vették őrizetbe. Az ügyben felszólalt az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay is, aki azt mondta, aggódik Csen és családja sorsa miatt.