Szíriába utazhat a TEK az elrabolt magyarok megmentésére

Vágólapra másolva!
Két magyar állampolgárt raboltak el Szíriában ismeretlen fegyveresek - közölte a Miniszterelnökség szombaton. Az emberrablás részletei egyelőre nem ismertek, de Szíriába az ott dúló harcok miatt a Külügyminisztérium már korábban sem javasolta a beutazást. A kormány délután közölte, hogy a Terrorelhárítási Központ emberei készek Szíriába utazni a magyarok kiszabadítása érdekében.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen fegyveresek raboltak el két magyar állampolgárt Szíriában - közölte a miniszterelnök szóvivője. Orbán Viktor kormányfő arra utasította a Külügyminisztériumot és a Terrorelhárítási Központot, hogy ellenőrizzék az információ valóságtartalmát, és a szükségessé váló intézkedéseket haladéktalanul tegyék meg - mondta Szijjártó Péter. Délután ra kiderült: az emberrablásról szóló hír helytálló, a két magyar férfit szombatra virradó éjszaka hurcolták el.

Magyarország damaszkuszi nagykövetségén az [origo]-nak azt mondták, hogy tudnak az ügyről, a rendelkezésre álló információkról már tájékoztatták a Külügyminisztériumot, de csak a budapesti illetékesek nyilatkozhatnak az ügyben. A Külügyminisztérium Sajtó Főosztályán közölték, hogy az elrabolt magyarok ügyét a Miniszterelnökség kezeli. A Miniszterelnökség az [origo]-nak későbbre ígért tájékoztatást a részletekről.

Délután Szijjártó Péter közölte: "Orbán Viktor miniszterelnök utasításának megfelelően a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot a külföldi társszervekkel, és minden lehetőséget kihasználva dolgoznak a helyzet megoldásán". A miniszterelnök szóvivője közleményében azt írta, a Terrorelhárítási Központ (TEK) szakemberei arra is készek, hogy megfelelő időben a térségbe induljanak információt gyűjteni. Az ügy sikeres kezelése érdekében további részleteket egyelőre nem közölnek az ügyről - tette hozzá Szijjártó.

Így egyelőre nem lehet tudni, hogy mit keresett a két magyar állampolgár Szíriában, és hogy az ország melyik részén estek fogságba: a közlemény mindössze annyit említ meg, hogy a két férfi Szíriában "dolgozott". Azt ugyanakkor tudni lehet, hogy Szíriában a biztonsági helyzet jelenleg rendkívül rossz, és a külföldiek az országban nincsenek biztonságban. Az Arab Tavasz tavaly kezdődött forrongásai év végére polgárháborús helyzetté alakultak, a harcok pedig az elmúlt hónapokban a főváros, Damaszkusz egyes részeit is elérték, márciusban a magyar nagykövetség közelében is gránátok záporoztak. A kormányerők az ország nyugati részén véres harcokat vívnak a felkelőkkel, de a robbantások, terrorista támadások is egyre gyakoribbak.

Március végén a damaszkuszi magyar nagykövetség dolgozóinak hozzátartozóit is evakuálták az országból. Áprilisban az ENSZ megfigyelőket küldött Szíriába, hogy felügyeljék a nemzetközi közösség által javasolt fegyverszünetet, de a harcok továbbra sem álltak le (a szíriai konfliktusról szóló cikkeinket itt olvashatja összegyűjtve).

Az AFP hírügynökség egy ellenzéki csoportra hivatkozva azt írja, hogy szombaton a harcokban 10 lázadó fegyveres halt meg a főváros, Damaszkusz környékén. Pénteken 14 ember, köztük 10 civil veszett oda - közölték. Az áldozatok közül ketten egy damaszkuszi öngyilkos merényletben haltak meg, amely a szíriai állami média szerint jóval több, összesen 11 áldozatot és 28 sérültet követelt.

A kormány honlapján olvasható tájékoztató szerint Magyarország Szíriát az beutazásra nem javasolt országok közé sorolja a fegyveres összetűzésekre és a helyzet bizonytalanságára való tekintettel. A Szíriában tartózkodó magyar állampolgárokat a Külügyminisztérium már korábban figyelmeztette, hogy fontolják meg az ország mielőbbi elhagyását.