Bojkottálhatja a foci-Eb-t Angela Merkel

Vágólapra másolva!
Távol maradhat Angela Merkel német kancellár és a német kormány legtöbb tagja a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai mérkőzéseitől - értesült a Der Spiegel. A német hetilap szerint Angela Merkel a volt ukrán kormányfővel, Julija Timosenkóval szembeni bánásmód miatt bojkottálja az ukrajnai meccseket, és belügyminisztere is csak abban az esetben megy el a német-holland mérkőzésre, ha előtte felkeresheti a börtönben lévő Timosenkót.
Vágólapra másolva!

A volt ukrán kormányfővel, Julija Timosenkóval szembeni bánásmód miatt a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai részének politikai bojkottját tervezi a német kancellár.

A Der Spiegel című hamburgi hetilap legfrissebb számának értesülése szerint Angela Merkel és miniszterei távol maradnak a rendezvénytől, ha az ukrán hatóságok addig nem bocsátják szabadon a korrupcióval, illetve hivatali visszaéléssel gyanúsított, bebörtönzött korábbi miniszterelnököt. A kancellár állítólag erre vonatkozó utasítást adott kormánya minisztereinek - írta a lap.

Az idei labdarúgó Európa-bajnokság június 8-án kezdődik Ukrajna és Lengyelország közös rendezésében. A Der Spiegel szerint az egyetlen kivétel Hans-Peter Friedrich belügyminiszter, aki egyben a sport területét is felügyeli. Ugyanakkor Friedrich is az ukrán hatóságok tudomására hozta, hogy csak abban az esetben utazik el az Ukrajnában megrendezett német-holland mérkőzésre, ha előtte felkeresheti a börtönben lévő Timosenkót.

A volt ukrán miniszterelnök néhány napja éhségsztrájkot kezdett fogva tartása körülményei miatt. Ügyvédje nemrég azzal vádolta az ukrán hatóságokat, hogy bántalmazták Timosenkót, amikor - akarata ellenére - egy harkivi kórházba szállították át. Az ukrán illetékesek ezt cáfolták.

Julija Timosenkót tavaly egy nagy nemzetközi vitát keltő perben hétévi börtönre ítélték. Általános vélekedés szerint a volt kormányfő valójában a jelenlegi ukrán elnök, Viktor Janukovics politikai bosszújának áldozata. 2004-ben ugyanis Timosenko volt a Janukovics hatalma ellen irányuló, úgynevezett narancsos forradalom egyik vezéralakja.