Rendkívüli állapot a szudáni határvidéken

Vágólapra másolva!
A határ menti, kőolajban vagy ásványokban gazdag területeket Kartúm és Juba egyaránt magának követeli. Az érintett részek hovatartozásának kérdése Dél-Szudán függetlenségének kikiáltása óta megoldatlan. A rendkívüli állapotra hivatkozva az egyik szudáni tartomány kormányzója 12 ezer dél-szudánit utasított ki.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapotot hirdetett ki vasárnap a szudáni elnök a két Szudán határa mentén fekvő területeken, Dél-Kordofán, Fehér-Nílus és Szinnar tartományokban. A szudáni sajtó arról számolt be, hogy Fehér-Nílus tartomány kormányzója az új felhatalmazással élve kiutasította a területen élő dél-szudáni származású lakosokat. A 12 ezer embernek egy hetet adtak a távozásra, mivel - az indoklás szerint - jelenlétük fenyegeti a biztonságot. A szudáni állami hírügynökség szerint a rendkívüli állapot feljogosítja az elnököt például különleges bíróságok létrehozására.

Közben Dél-Szudán arról tájékoztatta az ENSZ-t, hogy kivonja rendőreit a vitatott hovatartozású Abyei régióból. Dél-Szudán ENSZ-küldöttsége ezt szombaton levélben tudatta a világszervezettel. Az erről szóló döntést aznap hozta meg a kormány, Salva Kiir Mayardit államfő elnökletével. A Reuters által idézett levélben Dél-Szudán elkötelezi magát a Szudánnal fennálló mindenfajta ellenségeskedés megszüntetése mellett. Ezekkel az intézkedésekkel akarják megerősíteni és demonstrálni a békés rendezés iránti tényleges elkötelezettségét. A BBC tudósítója szerint ugyanakkor vasárnap is harcok volt a határvidéken.

Több mint kilenc hónappal Dél-Szudán függetlenné válása után továbbra is vita tárgyát képezi a két Szudán közötti határ, ahol március óta egyre szélesedik az erőszak. A vitatott régiók közül Abyei és Heglig mindkét fél számára jelentős vonzerővel bír, számos északi és déli vezető ott élő etnikumokból származik. Az 1800 kilométer hosszú határ menti területek egyötödét - termékeny, kőolajban vagy ásványokban gazdag területeket - Kartúm és Juba egyaránt magának követeli. A térség stratégiailag annál is fontosabb, mert a szétváláskor Szudán elvesztette kőolajkészleteinek háromnegyedét, ezek Dél-Szudánhoz kerültek.