Magától mászott-e a hulla a táskába?

Gareth Williams, angol kémet holtan találták lakásában egy sporttáskába csomagolva, helyszínelő rendőr a lakás előtt
Vágólapra másolva!
Egy sporttáskába csomagolt, meztelen holttest, bizarr szexjátékokról szóló híresztelések és gyanúsan lapító titkosszolgálatok bonyolítják azt a megoldhatatlannak tűnő bűntényt, amely közel két éve tartja izgalomban Nagy-Britanniát. Az ország egyik legjobb kódfejtő kémjének rejtélyes halálát 37 tanúval próbálták megfejteni, de a nyomozás végére csak tovább nőtt a homály.
Vágólapra másolva!

Amikor a londoni rendőrség által kirendelt közrendőr 2010 augusztusában rátörte az ajtót Nagy-Britannia egyik legnagyobb becsben tartott kémjére, egy tiszta, üres szobába jutott. A brit titkosszolgálatnak kódfejtőként dolgozó Gareth Williams lakásában pedáns rend volt, a 31 éves agglegény nappalijában csak egy vörös női paróka, egy sminkkészlet és egy újságból kitépett cikk szúrt szemet a rendőrnek. A cikk arról szólt, hogy mi az öt leggyakoribb dolog, amelyet a halálos ágyunkon megbánunk.

A rendőrt persze nem azért küldték a kém lakására, hogy olvasnivalók után szimatoljon, hanem mert az egyébként mindig pontos férfi egy héttel korábban nem jelent meg a brit titkosszolgálat, az MI-6 egyik megbeszélt találkozóján, és később a családja is jelentette, hogy már tíz napja nem hallottak felőle. A lakásban azonban senki nem volt, a nagy rendben tartott szobában csak egy eldobott fürdőköpeny és egy földön heverő paplanhuzat keltette fel a kirendelt rendőr gyanúját, ezek indították el a fürdőszoba felé.

A fürdőkádban egy hatalmas piros sporttáska állt, cipzárját lezárt rézlakat fogta össze. A kém sehol. Abban a pillanatban azonban, hogy a rendőr megpróbálta megemelni a táskát, orrát egy több mint egy hete oszló holttest bűze csapta meg. A táskából vörös nedvek kezdtek szivárogni a fürdőkádba, a járőr pedig pánikszerűen segítséget hívott. A kiérkező tisztek felvágták a piros táskát, amelyből kibuggyantak az eltűntnek hitt kódfejtő meztelen maradványai.

Magától mászott-e a hulla a táskába?

Gareth Williams halála 2010 nyara óta izgatja a világ fantáziáját, mivel azóta sem sikerült megfejteni, ki vagy mi okozta a zseninek tartott, rejtélyes életet élő férfi vesztét. A rendőrség közel két éven át nyomozott az ügyben, mire az a múlt héten bíróság elé került, és a halál okát vizsgáló testület elkezdte a tanúmeghallgatást - számolt be az ügyről a BBC. A halott barátait, rokonait, az MI-6 és a rendőrség munkatársait, valamint törvényszéki szakértőket és patológusokat több mint egy héten át vallatták egy önmagában is morbid alapkérdéssel: magától mászott-e a hulla a piros táskába, vagy valaki más tette bele?

A tárgyalásra azután került sor, hogy Williams hozzátartozóinak ügyvédje közölte: a család szerint a férfi valamilyen sötét titkosszolgálati ármánykodás áldozata lett, amelyet a brit ügynökök megpróbáltak eltussolni. Rengeteg jel utalt arra, hogy valaki profi módon tüntette el egy gyilkosság nyomait - állította az ügyvéd korábban: a fürdőszobában egyetlen ujjlenyomat sem maradt, és mivel a holttest napokon át a táskában volt, a szövetek bomlása miatt már azt sem lehetett pontosan megállapítani, megmérgezték-e.

A homály számtalan pletykát és teóriát szült, Williams halála mögött egyesek orosz kémeket, mások a brit titkosszolgálatok közti rivalizálást sejtik, mivel nemzetbiztonsági okokból nem lehet tudni, milyen ügyön dolgozott halála előtt. De a haláleset helyszínén találtak különböző szexuális játékokra utaló nyomokat is, amelyek alapján olyan elméletek is születettek, hogy a táskába zárt férfi vesztének nem is volt köze a munkájához.

Igazi zseninek tartották

Ismerői profi, első osztályú hírszerzési tisztnek tartották az áldozatot, aki már 21 évesen csatlakozott a kormány lehallgatásokkal foglalkozó hírszerző ügynökségéhez, a GCHQ-hoz. Ottani főnöke valóságos zseninek nevezte, a kormány folyamatosan finanszírozta továbbképzését. Barátai szerint briliáns humorérzéke és hatalmas intellektusa volt, szerette a történelmet, a művészeteket és a japán manga képregényeket is. Új munkahelyét, az MI-6-ot azonban nem tudta megszokni, testvére szerint több titkos információval szembesült, mint amennyit kezelni tudott. Néhány hónappal halála előtt kérte is, hogy helyezzék vissza előző munkahelyére, és meg is kapta az engedélyt. Egy héttel azelőtt halt meg, hogy elhagyta volna az MI-6 kötelékét.



Kötözős szex és transzvesztita bárok

A brit rendőrség az ügyben vizsgálódó bíróság elé rengeteg olyan információt tárt, amely arra utalt, hogy a halott kódfejtő egy balul sikerült szexuális játék miatt vesztette életét. A kihallgatások során kiderült, hogy az agglegény szobájában a sminkkészlet és a női paróka mellett egy hatalmas, divatos nőiruha-gyűjteményt is találtak 20 000 font (7 millió forint) értékben. Rokonai és barátai szerint a ruhák biztosan nem szexuális játékokhoz kellettek neki, inkább ajándéknak szánhatta őket, de ez nem magyarázza, mért gyűjtötte a divatos darabokat már két éve.

Egy gyerekkori barátja azt mondta a bíróságnak, szerinte Williams nem volt transzvesztita, egy másik pedig azt vallotta, a férfi tudomása szerint nem is volt meleg. A lakásán ugyanakkor a nyomozók jegyeket találtak egy a halála után néhány nappal későbbre szóló transzvesztitaelőadásra, és korábbi belépők is előkerültek, amelyek szerint már máskor is látogatott ilyen műsorokat. Korábbi főbérlője azt állította, a férfinak lehettek különös szexuális szokásai: állítólag egyszer egy szál bokszeralsóban, saját ágyához kikötözve kért segítséget pironkodva, mert nem bírta eloldozni magát.

Forrás: AFP/Ben Stansall
Rendőr posztol Gareth Williams lakása előtt

A férfi telefonját és számítógépeit halála után átvizsgáló rendőr szerint azokon nyoma maradt, hogy kötözős szexet és klausztrofíliát bemutató internetes oldalakat látogatott: utóbbi azt jelenti, hogy valaki szűk helyekre bezárva jön szexuális izgalomba. Mindezek azt sugallták, hogy Williams valamilyen szexuális játék miatt mászott be a táskába, de megfulladt, esetleges partnere pedig elmenekült a helyszínről.

Újrajátszották a táskába mászást

A szexuális játékról szóló verzió annyira tökéletesnek tűnt, hogy gyanússá is vált: miután a sajtónak szisztematikusan szivárogtak ki az erre utaló információk, a bíróságban felmerült, hogy talán csak ezzel a fedősztorival próbálja a titkosszolgálat eltussolni a kódfejtő meggyilkolását. A kihallgatáson neki is szegezték a kérdést az MI-6 egyik ügynökének, hogy a szolgálat terjesztette-e a kötözős szexről szóló információkat, ő azonban tagadott. Az ügy vizsgálatát vezető bírósági halottkém, Fiona Wilcox szerdán mégis azzal a konklúzióval zárta a vizsgálatot, hogy a halott szexuális életéről szóló információk köröztetése egyfajta manipuláció, a bizonyítékok torzítása lehetett.

Az igazságügyi szakértők ugyanis elég látványosan cáfolták azt a feltételezést, hogy Williams magától mászott a piros táskába. A bizonyítás során egy jógaoktató és egy katonai szabadulást tanító szakértő is több százszor kísérelte meg bezárni magát azonos körülmények között egy ugyanolyan táskába, de képtelenek voltak begyömöszölni magukat anélkül, hogy hozzáértek volna a fürdőszoba falához is. Williams után nem maradt ujjlenyomat a csempén, ráadásul a táska, amelyben a holtteste volt, lakattal is le volt zárva kívülről: ennek alapján a szakértők arra jutottak, valaki más csomagolta be Williamst.

A kérdést azonban, hogy élve vagy halva került a táskába, nem sikerült tisztázni. Az egyik szakértő szerint megmérgezve, eszméletlenül kerülhetett a táskába, egy másik szerint viszont percekig próbált kiszabadulni, amit a kezén található horzsolásnyomok bizonyítanak. Mivel azonban a boncmesterek már csak egy tíz napja oszló hullát kaptak, minden ilyen tipp csak feltételezés: volt szakértő, aki szerint a horzsolások nem is a zsákban keletkeztek, és a szervezetében talált méreganyagok is termelődhettek az oszlásnak indult szövetekben.


Így szimulálták a táskába mászást a szakértők

Mentegetőzik a titkosszolgálat

A vallomásokból kirajzolódó kép egy tökéletesen titokzatos gyilkosságot rajzolt ki: Fiona Wilcox halottkém az ügyet lezáró ítéletében kijelentette, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nagy valószínűséggel gyilkosság történt, de annak részleteire bizonyára sosem derül fény. Közölte: bár arra sincs bizonyíték, hogy az MI-6 emberei ölték meg a kódfejtő ügynököt, ez "még mindig legitim irány a nyomozás számára". Wilcox azt is megjegyezte: a bizonyítás minőségét rontotta, hogy az MI-6 nem volt hajlandó hivatalos, aláírt nyilatkozatokat tenni, csak névtelenül tanúskodó ügynökei válaszoltak a kérdésekre.

A halottkém megállapította, a haláleset ügyében a titkosszolgálatok több mulasztást is elkövettek. Az áldozat halála után például nem szúrt szemet nekik Williams eltűnése, noha a férfi korábban sosem maradt távol a munkából. Gyanús, hogy a rendőrséget a hírszerzés nem riadóztatta eltűnt kódfejtője miatt, noha napok óta nem jelentkezett. Ezt a "hibát" Williams főnöke is elismerte, de a férfit a titkosszolgálatoknál nem marasztalták el miatta.

Kiderült az is, hogy az ügyben nyomozó rendőrségnek a titkosszolgálat nem adott át minden bizonyítékot azonnal - visszatartották az áldozat pendrive-jait, és egy ugyanolyan, Williamshez tartozó sporttáskát, mint amelyben a férfi holttestét megtalálták. Mint kiderült, a titkosszolgálat át is kutatta Williams elektronikus adathordozóit, mielőtt a rendőrség hozzájuk jutott volna. Az MI-6 ugyanakkor határozottan tagadta, hogy bármilyen bizonyítékot megpróbált volna eltüntetni.

A nyomozás folytatódik, mivel a nyomozók egy zöld konyharuhán újabb ismeretlen DNS-eket találtak az áldozat lakásán. Az elemzéssel a haláleset újabb szereplői kerülhetnek elő, és a rendőrség szerint később akár vádemelésre, letartóztatásra is sor kerülhet. Az ügy bonyolultsága és a hiányzó láncszemek miatt azonban arra nagyon kevés az esély, hogy a teljes történet összeálljon.