Már nincs az amerikai követségen a bujkáló vak kínai aktivista

Vágólapra másolva!
A kínai hírügynökség jelentése szerint Csen hat nap után saját akaratából hagyta el az amerikai nagykövetséget. A BBC viszont egy amerikai illetékesre hivatkozva azt írja, hogy Csent orvosi kezelésre vitték, és hamarosan találkozik a családjával. Kína bocsánatkérést követel az Egyesült Államoktól, amiért nem normális módon fogadott be pekingi nagykövetségére egy kínai állampolgárt.
Vágólapra másolva!

Amerikai és kínai médiaértesülések szerint elhagyta a pekingi amerikai nagykövetséget Csen Kuang-cseng vak kínai aktivista, aki a múlt héten az őreit kijátszva szökött meg házi őrizetéből - írja a BBC. A brit hírcsatorna internetes oldala arról számolt be, hogy sem a kínai sem az amerikai vezetés nem erősítette meg, hogy Csen a követségen volt.

A kínai hírügynökség jelentése szerint Csen hat nap után saját akaratából hagyta el az amerikai nagykövetséget. A BBC viszont egy amerikai illetékesre hivatkozva azt írja, hogy Csent orvosi kezelésre vitték, és hamarosan találkozik a családjával.

"Meg kell jegyezni, hogy Csen Kuang-csenget, egy kínai állampolgárt az amerikai fél vitte be a nagykövetségre nem normális módon" - állapította meg Liu, és kifejezte országa e lépés miatti felháborodását. Kína ezért bocsánatkérést követel az Egyesült Államoktól. Az ügy beárnyékolhatja Hillary Clinton amerikai külügyminiszter jövő heti pekingi látogatását, az amerikai politikus ugyanis korábban felszólalt Csen szabadon bocsátása érdekében. A Global Times című kínai napilap állampolgári panaszosnak állítja be Csent. A lap szerint, ha az Egyesült Államok nagykövetsége "panaszirodává" minősül, az nemcsak Peking számára zavarba ejtő, hanem Washingtonnak is kínos.

A híres vak aktivista az után került a figyelem középpontjába, hogy 2005-ben szembeszállt városa hatóságaival, akik erőszakkal próbálták abortuszra és sterilizálásra kényszeríteni a város asszonyait. Kína egygyerekes politikája értelmében a családokat arra bátorították, hogy csak egyetlen gyereket vállaljanak, így akadályozva meg a túlnépesedést: az aktivista szerint azonban városában a politikai vezetők erővel kényszerítettek erre 7000 nőt. A férfit tiltakozása miatt 4 év börtönre ítélték, és 2010-től házi őrizetben tartották.

Csen figyelemre méltó szökést vitt végbe, a BBC által idézett ismerősei szerint a vak férfi kijátszotta az őreit, átmászott egy magas falon, majd segítőivel több száz kilométert autózott Pekingig. A férfi egyik barátja a BBC-nek azt mondta, hogy pénteken találkozott vele az USA pekingi nagykövetségén.