Az al-Kaida meggyengülésén háborgott halála előtt bin Laden

Vágólapra másolva!
Hálózata felbomlásán, és a muzulmánok bizalmának elvesztésén kesergett halála előtt Oszama bin Laden azoknak a terroristavezér házában talált iratoknak a tanúsága szerint, amelyeket csütörtökön hozott nyilvánosságra az amerikai West Point katonai akadémia terrorellenes központja. A dokumentumok szerint bin Laden Barack Obama amerikai elnök gépe ellen is tervezett merényletet.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök repülőgépének felrobbantására is szőtt terveket a halála előtt Oszama bin Laden, az Al-Kaida terrorszervezet vezetője, akit éppen egy éve öltek meg amerikai katonák egy pakisztáni hadműveletben. A tervre azokból a dokumentumokból - nagyrészt általa írt vagy kapott levelekből - derült fény, amelyekre bin Laden házában bukkantak a rajtaütés után.

A hatezer összegyűjtött iratból most 17-et tettek közzé az amerikai West Point katonai akadémia terrorellenes központjának honlapján.

A dokumentumok egyike szerint a terroristavezér azon borongott, hogy hálózata felbomlóban van, és elveszti a muzulmánok bizalmát. Ennek ellenére igyekezett további támadásokra buzdítani az embereit, és olyan valószínűtlen terveket is szövögetett, mint az amerikai elnök gépének megtámadása. Ezzel egyébként az lett volna a célja, hogy a "teljességgel fölkészületlen" Joe Biden alelnök kerüljön hatalomra, és válságba sodorja az Egyesült Államokat. (A tervről egyébként - még csak értesülésként már tavasszal beszámolt a Washington Post.)

Bin Laden a dokumentumok szerint tudatában volt annak, hogy egyes, például iraki dzsihádista csoportok rontják az al-Kaida hírnevét a civilek lemészárlásával, foglyaik lefejezésének propagálásával.

Egy 2010 májusában írt levelében arra kérte az összes emírt, hogy "rendkívül gondosan ügyeljen a katonai műveletekre", és "mondjon le az esetleges fölösleges civil áldozatokkal járó támadásokról". Ugyanerről a kérdésről máskor azt írta, hogy "nyilatkozatot tervez kiadni egy újkorszak kezdetéről, a hibák kijavításáról".

Az al-Kaida és Irán viszonyáról, amely nagyon érdekli az Egyesült Államokat, az tükröződik a dokumentumokból, hogy kapcsolatuk "nem szövetséges", hanem csak közvetett, és kelletlen tárgyalások folytak az Iránban bebörtönzött al-kaidás terroristákról és családtagjaikról.

A nyilvánosságra hozott levelek egyike sem mutat rá közvetlenül a pakisztáni kormányban lévő szimpatizánsokra. Az ilyen utalások valószínűleg titkosítva maradtak. Bin Laden írt "megbízható pakisztáni testvérekről", de senkit sem nevezett meg közülük.

Az üzenetekről készült elemzés megállapítja, hogy bin Laden nem volt az a "nagy bábjátékos", aki dróton rángatta a dzsihádista csoportokat világszerte, és bosszankodva látta a "hozzá nem értésüket". A kutatók szerint Oszama bin Laden a rejtőzködése alatt nem állt kapcsolatban az al-Kaida által inspirált terrorcsoportok napi tevékenységével.