Francia elnökjelöltek még nem vitáztak ilyen hevesen

Vágólapra másolva!
Minden korábbi elnökjelölti tévévitánál feszültebb hangulatban csapott össze szerda este Nicolas Sarkozy hivatalban lévő jobboldali elnök és baloldali kihívója, Francois Hollande. A vitában egyikük sem került jelentős fölénybe, ami Hollande-nak kedvezhet, akinek számottevő előnye van a felmérések szerint.
Vágólapra másolva!

Kemény vitában szállt szembe egymással szerda esti televíziós vitájában a francia elnökválasztás második fordulójának két indulója, Nicolas Sarkozy hivatalban lévő jobboldali elnök, illetve kihívója, a baloldali Francois Hollande.

Az eredetileg két és fél órásra tervezett, számos tévécsatorna által közvetített vita végül három órán át tartott. A Guardian brit lap szerint a francia elnökjelöltek televíziós vitáinak eddigi 30 éve során még nem volt példa ilyen heves vitára.

Sarkozy igyekezett megvédeni gazdaságpolitikáját, azzal érvelve, hogy Franciaország 2009 óta nem került recesszióba. Hollande viszont azzal támadta, hogy az ország lassú gazdasági növekedése súlyos válságot okoz.

Az élénk, helyenként agresszív szócsatákkal tarkított vita során a jelöltek többször is hazugsággal vádolták ellenfelüket, de egyiküknek sem sikerült döntően a saját javára billenteni a vita menetét.

Ez talán az ilyen vitákban kevésbé tapasztalt Hollande javára válhat, aki a közvélemény-kutatások szerint hétszázalékos előnyt élvez Sarkozyvel szemben - írta a BBC. A Guardian brit lap a francia Le Parisien internetes kiadásának az olvasók körében végzett gyorsfelmérését idézte, amely szerint a többség Hollande-ot találta meggyőzőbbnek.

Hollande többek között azzal vádolta Sarkozyt, hogy politikájával elsősorban a gazdagoknak kedvezett, és soha nem vállalta a felelősséget a gazdasági nehézségekért. "Önnél ez elég egyszerű: ez soha nem az ön hibája" - idézte a BBC Hollande-ot.

Sarkozy azzal vágott vissza, hogy az ország jobban kezelte más európai országoknál a válságot. "Melyik ország az, amelyet egyetlen pillanatra sem érintett a recesszió? Franciaország" - mondta. Ő azzal vádolta Hollande-ot, hogy a szakszervezeteket képviseli, nem pedig egész Franciaországot.

Egyetértett ugyanakkor a két jelölt a muszlim közösséggel szembeni keményebb politikában. Hollande elutasította az arcot takaró kendő tiltásának feloldását, és azt, hogy külön időszakokat határozzanak meg a nők és a férfiak számára az uszodákban. Sarkozy a szociális támogatásokra vonatkozó igényeket kritizálta.