Állítólag kubai rabokkal dolgoztatott az IKEA

Vágólapra másolva!
Miközben a svéd bútorgyártó bejelentette, hogy vizsgálatai alapján semmi sem bizonyítja azt a tavalyi értesülést, amely szerint politikai rabokkal dolgoztatott kelet-németországi gyáraiban, a Frankfurter Allgemeine Zeitung kiderítette, hogy a nyolcvanas években kubai foglyok szerelték lapra az IKEA-bútorokat.
Vágólapra másolva!

Nemcsak keletnémet, hanem kubai rabokat is dolgoztatott az IKEA a német Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint. A lap úgy tudja, hogy erről 1987 szeptemberében állapodott meg a kubai belügyminiszterrel a Havannába látogató keletnémet delegáció.

A FAZ több keletnémet dokumentumra hivatkozva azt írta, hogy a gyártóbázisokat a kubai börtönépületeken belül hozták létre. Egy évvel később azonban már gondok voltak a Falkenberg kanapék első szállítmányával, így a keletnémet delegáció ismét Kubába utazott annak érdekében, hogy az ottani gyártás megfeleljen az IKEA minőségi követelményeinek.

A svéd bútorgyártó cégről még tavaly júliusban állította egy német televíziós dokumentumfilm, hogy a hetvenes és nyolcvanas években keletnémet rabokat dolgoztatott. Az IKEA a héten közölte, hogy az ügyben vizsgálatot folytatott, de nem talált semmilyen bizonyítékot arra, hogy politikai rabokat dolgoztattak volna. A cég közleményében hangsúlyozta, hogy a keletnémet gyárait rendszeresen ellenőrizték. A hetvenes években 65 keletnémet helyszínen gyártottak alkatrészeket és bútorokat az IKEA-nak.

A WDR televízió Stasi-dokumentumokra hivatkozva állította, hogy a svéd cég szorosan együttműködött a keletnémet hatóságokkal. Példaként említette, hogy az egyik kelet-németországi gyárat a waldheimi börtön mellett építették fel.

A FAZ szerint elképzelhető, hogy a cég tudta nélkül dolgoztattak politikai foglyokat a keletnémet gyárakban.