Merkelék Sarkozy bukásával számolnak

Vágólapra másolva!
A német kormány elárulta, hogy bár Nicolas Sarkozy jelenlegi francia elnököt támogatják, valójában a baloldali kihívóját, Francois Hollande-ot várják győztesnek a vasárnapi francia elnökválasztáson. Berlin számára egy a lényeg: a szigorú fegyelmet előíró költségvetési paktum sérthetetlen.
Vágólapra másolva!

A német kormány lehetőséget ad a győztes Francois Hollande-nak az "arcmentésre", miközben azt várja, hogy Franciaország tartja magát az európai költségvetési paktumhoz - mondta Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter.

A vasárnapi francia elnökválasztáson a német kormány a jobboldali Nicolas Sarkozyt támogatja, de a pénzügyminiszter szavai elsőként árulják el világosan azt, hogy valójában a baloldali Hollande győzelmével számolnak - írta a Bloomberg. Pénteken a német kormány azt is bejelentette, hogy felvették a diplomáciai kapcsolatot a francia baloldallal.

"Megmondtuk Hollande úrnak, hogy a költségvetési paktum alá van írva, és hogy Európában be kell tartani a megállapodásokat" - mondta a pénzügyminiszter pénteki kölni beszédében.

A szocialista Francois Hollande az elsők között támadta a német megszorítási politikát azt állítva, hogy újra akarja tárgyalni a költségvetési paktumot, hogy az inkább a növekedés beindításáról szóljon. Angela Merkel német kancellár azonban közölte, hogy a paktumot nem fogják újratárgyalni. Azt azonban támogatja, hogy a növekedést gyorsítsák.

Wolfgang Schauble pénteken azt mondta, hogy udvariasan el fognak beszélgetni Hollande-dal, de nem kívánnak változtatni az elveiken. "Mindenkinek, akit újonnan választanak meg egy hivatalba, képesnek kell lennie, hogy mentse az arcát" - mondta a pénzügyminiszter. Ezzel azt jelezte, hogy a németek szeretnék, ha Hollande nem tartaná magát a korábbi, költségvetési paktum-ellenes elveihez.

A német miniszter a szavaival ugyanakkor elárulta Berlin várakozásait is: bebizonyosodott, hogy Merkelék Hollande győzelmét valószínűsítik. A Bloomberg azt írta, a pénteki állás szerint Hollande-ot 52, Sarkozyt 48 százalék támogatta.

Az elmúlt években, az európai gazdasági válság kezelésében Angela Merkel és Nicolas Sarkozy járt az élen, a kettejük megállapodásait gyakorlatilag átvitték az egész Európai Unión. Hollande-dal ez a francia-német együttműködés jelentősen gyengül.