Újabb korrupciós vád a volt horvát kormányfő ellen

Vágólapra másolva!
Újabb vádat emeltek Horvátországban Ivo Sanader volt miniszterelnök ellen, ismét hatalommal való visszaélésért - jelentette szombaton a Vjesnik című napilap internetes kiadása. Az értesülést hivatalosan nem erősítették meg, de ha igaz, akkor Sanader ellen ez már a negyedik vádpont.
Vágólapra másolva!

A vád szerint 2008-2009-ben Ivan Mravak, a HEP állami energiaszolgáltató cég akkori vezetője Sanader nyomására a piaci árnál olcsóbban adott el villamos áramot a Robert Jezic elnök-vezérigazgató irányította Dioki Grupa petrolkémiai csoportnak, és ezzel több millió kuna kárt okoztak az állami áramszolgáltatónak. Jezic cégei 3,8 millió kunát (506 ezer eurót) nyertek az üzleten - írta a lap.

Ezenkívül Mravak - szintén Sanader nyomására - 15 millió kuna kölcsönt adott a Dioki leányvállalatainak a nélkül, hogy a hitelezést a HEP igazgatótanácsa jóváhagyta volna. Mravak állítólag a nyomozás során elismerte, hogy törvénybe ütköző cselekedeteket követett el, Sanader és Jezic azonban tagadta ezt. Jezic a volt miniszterelnök barátja.

Branko Seric, Mravak ügyvédje a HINA hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, annyit tud az ügyről, hogy a horvát ügyészség korrupcióellenes hivatala (USKOK) lezárta a másfél évvel ezelőtt elkezdett nyomozást, de hogy történt-e vádemelés, azt nem. Jadranka Slokovic, Sanader ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy védence nem kapott értesítést újabb vádemelésről, az USKOK szóvivője pedig nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Azzal is vádolják, hogy a Moltól pénzt fogadott el

Sanader ellen tavaly november óta folyik egy egyesített per, amelyben egyrészt azzal vádolják, hogy kormányfői hatalmával visszaélve jutalékot fogadott el egy osztrák banktól, cserébe lehetővé tette annak horvátországi terjeszkedését. Egy másik vádpont szerint 10 millió eurót kapott a magyar olajcégtől, a Moltól, hogy meghatározó szerephez juttassa azt a horvát nemzeti olajvállalat, az INA menedzsmentjében. A Mol határozottan cáfolja a gyanúsítást, Sanader pedig ártatlanságát hangoztatja ezekben a vádpontokban is.

Áprilisban kezdődött el az a per, amelyben az egész volt kormánypártot, a Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ), Sanadert mint a HDZ volt elnökét, valamint több volt tisztségviselőjét vádolják hatalommal való visszaéléssel. Sanader 2009 júliusában mondott le miniszterelnöki és pártelnöki tisztségéről, a HDZ pedig tavaly decemberig volt kormányon.