A nacionlisták állnak jobban a szerb választásokon

Vágólapra másolva!
Elnököt, parlamentet és helyhatógásokat is választottak vasárnap Szerbiában. A választásra jogosultak több mint fele volt szavazni, több szavazókör nem is tudott időben bezárni, mert annyian álltak sorban, hogy meghosszabbították a szavazást. A hétfő hajnali részeredmények szerint a nacionalista Szerb Haladó Párt vezet, de az elnökválasztás első fordulóját Boris Tadic nyerte.
Vágólapra másolva!

Általános választásokat tartottak vasárnap Szerbiában: elnököt, parlamentet és helyhatóságokat is választott az ország. A választásra jogosult 6,7 milió polgár 12 elnökjelöltre és 18 köztársasági parlamenti listára, valamint tartományi parlamenti és önkormányzati képviselőkre is szavazhatott.
A vasárnapi választáson eldőlt a köztársasági és önkormányzati mandátumok sorsa, az elnökválasztás és a tartományi parlamenti választás kétfordulós.

A hétvégi elnökválasztás két főszereplője a hatalomban lévő elnök, a bukdácsoló gazdaság miatt magyarázkodó Boris Tadic, valamint a hosszú nacionalista múlttal büszkélkedő, de hangját látványosan megpuhító Tomislav Nikolic. A hétfő hajnali részeredmények szerint Nikolic nacionalista Szerb Haladó Pártja (SNS) vezet, a párt 24,7 százaléka a 240 parlamenti helyből 73 megszerzéséhez lesz elég. Az eddig kormányzó, Boris Tadic vezette, Európa-barát Demokrata Párt (DS) 23,7 százaléka 68 mandátumot ér, míg a Szerb Szocialista Párt (SPS) eredményei alapján 45 képviselőt küldhet a szerb parlamentbe.

A két nagy párt koalíciós készsége eldöntheti, hogy az első vagy a második helyezett alakíthat-e kormányt.A harmadik helyen a Szerb Szocialista Párt áll 15,9 százalékkal. Ivica Dacic, a szocialisták vezetője bejelentette, hogy bár először eddigi szövetségesével, a demokratákkal szeretne tárgyalni, nem zárkózik el attól, hogy a Szerb Haladó Párttal is tárgyaljon. Az országos parlamentbe bejutott még a Liberális Demokrata Párt (LDP), az Egyesült Régiók (URS) és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS). A Hágában elítélt Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) nem érte el a parlamenti küszöböt.

Tadic vezet az elnökválasztásban

Az elnökválasztási versenyben a kora hajnali új szavazati eredmények szerint Boris Tadic, a Demokrata Párt jelöltje 26,7 százalékkal átvette a vezetést, míg a nacionalista Tomislav Nikolic a második helyre került 25,5 százalékos támogatottsággal. Már biztos, hogy az öt évre megválasztott új államfő kettejük közül kerül ki, a május huszadikára kitűzött második forduló után.

A 12 elnökjelölt között indult Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben, ő a voksok 2,3 százalékát szerezte meg.
A vajdasági tartományi parlamenti választáson a hétfő hajnali eredmények szerint jól szerepelt a Demokrata Párt, a Szerb Haladó Pártot hat százalékponttal előzte meg.

A tartományi választás kétfordulós, a második fordulót - ahol végleg eldől a 120 mandátum sorsa - szintén május 20-án tartják.
Az önkormányzati választások már vasárnap eldőltek, de eredmények csak hétfő reggel lesznek.

A magyar pártok első fordulós tartományi választási eredményeire vonatkozóan hétfőn hajnalban még nem álltak rendelkezésre részletes adatok. A választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség mellett indult még a Vajdasági Magyar Demokratikus Párt (VMDP), a Magyar Remény Mozgalom (MRM) és a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ).

A Koszovóban tartott parlamenti és elnökválasztás eredményeit csak hétfő délelőtt közlik, mert a szavazatokat előbb Belgrádba szállítják.

Sokan szavaztak

A szavazásra jogosultak több mint fele élt szavazati jogával a vasárnapi választásokon: 19 órai adatok szerint az általános választásokon 58,7 százalék volt a részvételi arány. Sajtójelentések szerint kora délelőtt tömegesebb volt érdeklődés, ami a nap második felére lecsökkent, az elemzők szerint ez a vasárnapi egyházi ünnep miatt lehetett. Szerbiában Szent György napja az egyik legfontosabb ortodox tavaszköszöntő egyházi ünnep, sokan csak röviddel a szavazóhelyiségek zárása előtt akartak voksolni.

Az RTS közszolgálati televízió jelentése szerint az urnazárást néhány helyen meghosszabbították, mert sokan még sorban állnak egyes szavazóhelyiségek előtt.

A jelöltek programjáról és a radikálisok pálfordulásáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Az [origo] tudósítója szombaton Belgrádban beszélgetett kiábrándult, már csak az Európai Unióban bízó szerbekkel, riportunkat ezen a linken olvashatja.