Erőss Zsoltnak fel kellett adnia a csúcstámadást

Vágólapra másolva!
Erőss Zsoltnak is le kellett mondania az Annapurna megmászásáról: a hegymászó vasárnap reggel próbálkozott meg a csúcstámadással, de vissza kellett fordulnia.
Vágólapra másolva!

A 2012-es magyar Annapurna-expedíció március 28-án indult el a 8091 méter magas Annapurna meghódítására. Erőss Zsolton kívül Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciós sorozat tagjai vállalkoztak a veszélyesnek tartott hegy megmászására.

Erőss Zsolt egy többtagú nemzetközi csoporttal szombat éjjel indult el a négyes számú, csúcstámadó táborból, de hamarosan a visszafordulás mellett döntött, és megkezdte a leereszkedést a hegyről. Horváth Tibor már szombaton délután a 6800 méter magasan lévő hármas táborból elindul lefelé. Közben Mécs László az alaptáborból az 5500 méter magasban fekvő kettes táborba indult, hogy ott találkozzon a két hegymászóval.

"Valószínűleg már nem lesz több lehetőség egy újabb csúcstámadásra" - mondta Vince Szabolcs sajtófőnök, aki szerint ezt a hegyen uralkodó időjárás nem teszik lehetővé.

Egy 2007-es kimutatás szerint a Föld legmagasabb hegyei között az Annapurna a legveszélyesebb, itt az alpinisták 40,8 százaléka veszti életét, a legkevésbé veszélyes pedig a Cso-Oju, ahol a kockázat 1,8 százalék. Az Annapurna csúcsára 148 hegymászó jutott fel, s közülük 58, vagyis 40,8 nem tért vissza, 37 hegymászó életét lavina oltotta ki.