Nem kellenek a nagy pártok a görögöknek az exit pollok szerint

Vágólapra másolva!
Jelentősen visszaesett a nagy pártok támogatottsága a vasárnapi görög választásokon az első részeredmények szerint. Ezek azt mutatják, sok kis párt is bekerülhet a parlamentbe, köztük egy neonáci politikai alakulat is.
Vágólapra másolva!

Az első részeredmények szerint mindkét nagy párt erősen visszaesett a vasárnap tartott görögországi parlamenti választásokon. A legnagyobb görög televíziós állomások által közölt előrejelzések szerint a konzervatív Új Demokrácia a szavazatok 20-24 százalékát szerezte meg, míg a szocialista PASZOK a voksok 14-17 százalékához jutott. Előretört a Radikális Baloldali Szövetség, amely 15-18 százalékkal megelőzte a szocialistákat. A szövetség hevesen ellenzi a megszorító intézkedéseket.

A PASZOK 2009-ben az előző választásokon 43,9, az Új Demokrácia 33,5 százalékos eredményt ért el.

A voksoláson összesen 32 párt, blokk és szövetség indult, az exit pollok szerint több kis párt is átlépi a parlamenti küszöböt, köztük a neonáci Arany Hajnal nevű idegengyűlölő párt, amely 6-8 százalékos eredményt ért el. Hivatalos eredmények vasárnap késő este várhatóak.

A görögök dühösek az országot tavaly december óta vezető, a nagy pártokból álló egységkormányra az elhúzódó adósságválság és recesszió miatt.

Ha egyik párt sem nyeri el a szavazatok többségét, és nem tud egymagában kormányt alakítani, koalícióra kell lépnie riválisaival. A pártoknak három napjuk lesz a megegyezésre, ha nem sikerül, akkor újra választást írnak ki.

Az új kormánynak elég stabilnak kell ahhoz lennie, hogy képes legyen véghezvinni a külföldi gazdasági segélycsomagok folyósításához szükséges megszorításokat. A kisebb, ezeket ellenző pártok megerősödése miatt félő, hogy elbukik a takarékossági program, amely nélkül viszont a külföldi hitelezők nem nyújtanak segítséget az ország talpra állításához.

Júniusig a tervek szerint további 11 milliárd eurós megszorítást kell véghezvinni az országnak, hogy jogosult legyen lehívni az újabb mentőcsomagokat.

Az eredmények miatt nemzeti megmentési kormány megalakítását javasolta Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezetője annak érdekében, hogy benn tudják tartani Görögországot az euróövezetben. Felszólította az Európa-barát pártokat, hogy csatlakozzanak hozzá. Evangelosz Venizelosz, a PASZOK vezetője eközben nemzeti egységkormány megalakítását javasolta.