Trükkökkel tartják távol a tüntetőket Moszkvától

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin hétfői elnöki beiktatása előtt Moszkva központjában tüntet az ellenzék, de sok, az ország különböző részeiből érkező aktivistát be sem engedtek az orosz fővárosba.
Vágólapra másolva!

Nem engedik Moszkvába az ellenzéki tüntetőket szállító autóbuszokat - jelentette az Eho Moszkvi rádió vasárnap. A héten Asztrahánból, Ufából, Rosztovból, Tverből és Szamarából is érkeztek hírek ellenzékiek feltartóztatásáról. Ufában a pályaudvart is kiürítették az ellenzéki aktivisták vonatának indulása előtt, majd ismeretlenek verekedést provokáltak. A rendőrség az ellenzékieket fogta le, és szabálysértési eljárást indított ellenük.

Szentpétervárról hét buszból csak kettőt engedtek át a közlekedési ellenőrző ponton. Egy fuvarozó cég elállt az ellenzéki csoportok szállításáról kötött megállapodástól a rendőrség nyomására - közölte a lenta.ru internetes híroldal.

Voronyezsben és Joskar-Oliban is arra panaszkodtak az ellenzékiek, a rendőrség akadályozza, hogy a fővárosba utazzanak a Milliók menete elnevezésű ellenzéki felvonulásra, amelyet márciusban hirdetett meg Szergej Udalcov, a radikális Baloldali Front elnöke. Az akción néhány ezer résztvevőre számítanak.

A Moszkva központjában lévő Bolotnaja térre szervezett akcióval Vlagyimir Putyin harmadik államfői ciklusa és a jelenlegi orosz hatalom ellen tiltakoznak az ellenzéki csoportok. A politikust hétfőn iktatják be posztjára. Megbízatása 2000 és 2004 után ezúttal hat évre szól.