Elbukott az első koalíciós tárgyalás Görögországban

Vágólapra másolva!
Hétfő este eldőlt, hogy nem tud kormányt alakítani a hétvégi görög választások győztes pártja, az Új Demokrácia. Egy radikális baloldali párt próbálkozhat másodszor - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió internetes oldala.
Vágólapra másolva!

"Minden lehetségest" megpróbált, de a tárgyalni hívott pártok egyike sem volt hajlandó vele koalíciót alakítani - jelentette be hétfőn Antonisz Szamarasz, a jobbközép Új Demokrácia vezetője, ezzel visszaadva a kormányalakítás jogát.

Most a Sziriza néven is emlegetett Radikális Baloldali Szövetség vezetője, Alekszisz Ciprasz kap három napot, hogy többséget szerezzen egy általa vezetendő kormánynak. Ciprasz az Ekathimerini nevű angol nyelvű görög hírportál szerint kedden délután kettőkor találkozik Karolosz Papuliasz köztársasági elnökkel. A Sziriza - az eddig kormányzó nagykoalíciós erőkkel szemben - élesen ellenzi azt a megszorításokra épülő szigorú költségvetési politikát, amely az IMF és az EU által nyújtott pénzügyi segítség feltétele.

Ha nem sikerül kormányt alakítani, vagy az új kabinet nem tud megegyezni a nemzetközi szervezetekkel az újabb segélyrészlet lehívásáról, Görögországnak hamarosan elfogy a pénze. Kormányzati tisztviselők szerint az állam júniusig vagy legfeljebb július végéig húzhatja saját forrásból.

A görög parlamenti választás következményeiről bővebben itt olvashat.