Teljes a szerepcsere Oroszországban, újra Medvegyev lesz a kormányfő

Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev eddigi orosz elnököt jelölte miniszterelnöknek Vlagyimir Putyin, akit hétfőn iktattak be az elnöki posztra. Putyin márciusban nyerte meg az elnökválasztást, miután négy évig miniszterelnök volt.
Vágólapra másolva!

Ígéretének megfelelően Dmitrij Medvegyev eddigi elnököt jelölte kormányfőnek hétfőn a harmadik államfői mandátumát megkezdő Vlagyimir Putyin. Az eddigi miniszterelnök, Putyin mindössze két és fél órával elnöki eskütételét követően beterjesztette javaslatát a parlamentnek - közölte Szergej Nariskin, a duma elnöke.

Az orosz törvényhozás kedden, rendkívüli ülésen dönt a beterjesztésről. Medvegyev pedig máris egyeztetéseket kezdett a parlamenti frakciókkal a jelöléséről, egyúttal folytatta a tárgyalásokat leendő kormánya összetételéről. A konzultációk kedden folytatódnak.

Az orosz alkotmánynak megfelelően az eddig Putyin vezette kormány mandátuma is megszűnt. Az ügyvivő kormány vezetésével megbízott Viktor Zubkov eddigi miniszterelnök-helyettes hétfőn aláírta az utasítást a kormány lemondásáról. Az alkotmány előírása szerint a testület ügyvivőként látja el feladatát az új kormány megalakításáig.

Miután a duma megszavazza Medvegyev jelölését, a leendő kormányfőnek egy hete lesz a törvények szerint arra, hogy beterjessze javaslatát az államfőnek a kormány összetételére.

Az utóbbi egy hónapban intenzív háttértárgyalások folytak a Kremlben és a parlamentben a Medvegyev-kormányról. A politikus múlt heti, több országos televíziónak adott interjújában nem zárta ki, hogy komoly változások lesznek a testületben. A parlamenti ellenzék is arra számít, hogy képviselői helyet kapnak benne. Putyin kormánya a 12. volt Oroszország szuverenitásának 1990-ben történt deklarálása óta, de csak a negyedik volt azoknak a kormányoknak a sorában, amelyek kitöltötték mandátumukat.

Putyin és Medvegyev már tavaly szeptemberben, a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) párt kongresszusán bejelentette, hogy az idén egymást váltják az államfői és kormányfői poszton. Lépésük ellenzéki körökben széles körű bírálatot váltott ki. A régi-új orosz államfő hatalmának továbbélése miatti társadalmi tiltakozás kifejezéseként tartották meg vasárnap Moszkvában a Milliók menete elnevezésű akciót, amelyen a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, és a hatóságok emiatt közel 450 embert előállítottak.