Felüggesztették philadelphiai vízi baleset kártérítési perét

Vágólapra másolva!
Peren kívüli megállapodásra akarja rávenni a bíró a peres feleket a 2010. júliusi philadelphiai vízi baleset kártérítési perében, ezért felfüggesztették a tárgyalásokat. A baleset magyar áldozatainak hozzátartozói kártérítésért perelik az érintett hajók üzemeltetőit.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette kedden a két magyar fiatal halálát okozó philadelphiai vízi baleset tárgyalását az illetékes szövetségi bíró. Ezzel peren kívüli megállapodásra akarja késztetni a peres feleket. Ha mégsem tudnak megállapodni, a tárgyalás folytatódik. Robert Mongeluzzi, a hozzátartozókat képviselő ügyvédi csapat tagja szerint Thomas O'Neill körzeti szövetségi bíró döntése nem számít rendhagyónak.

Philadelphiában hétfőn kezdődött az a per, amelyben arról döntenek, hogy a Delaware folyón 2010. július 7-én történt a baleset két magyar áldozatának, S. Dórának és P. Szabolcsnak a hozzátartozói milyen összegű kártérítést kaphatnak a kétéltű turistabuszt elgázoló tolóhajó üzemeltetőitől. Az üzemeltetőket halált okozó veszélyeztetéssel vádolják.

A hozzátartozók szerint a balesetért mindkét vízi jármű üzemeltetője - a K-Sea Transportation és a Ride the Ducks - felelős. A két cég egymást tartja hibásnak a történtek miatt. A két cég azzal érvel, hogy felelősségük mértékét az 1851-ben elfogadott hajózási felelősségkorlátozási törvény határozza meg, amelynek értelmében a felpereseket kártérítésként legfeljebb a tolóhajó és a kacsahajó árának megfelelő 1,6 millió plusz 150 ezer dollár ítélhető oda.

A törvény azon hajótulajdonosok esetében alkalmazható, akik bizonyítani tudják: nem voltak tudatában annak, hogy a birtokukban lévő járműveken tapasztalt problémák a későbbiekben halálos kimenetelű balesethez vezethetnek.

A felperesek ügyvédjei szerint azonban a tragédiát nem pusztán a két hajó kormányosának véletlenszerű hibái okozták, hanem a nem megfelelő kiképzés, biztonsági előírások és felszerelés, amelyek miatt a tulajdonosokat terheli a felelősség, méghozzá a korlátozó törvényt rendelkezéseit meghaladó mértékben.