Május 16-án találkozik Merkel és Hollande

Vágólapra másolva!
Francois Hollande megválasztott francia államfő beiktatásának másnapján, május 16-án utazik Berlinbe, hogy Angela Merkel német kancellárral tárgyaljon - közölte Pierre Moscovici, Hollande stábjának az elnöki átvétel-átadásért felelős vezetője hétfőn.
Vágólapra másolva!

A France-2 televíziónak adott nyilatkozatában Moscovici emlékeztetett arra, hogy Merkel kancellár hívta meg berlini látogatásra az új francia köztársasági elnököt. Hivatalba lépése után Francois Hollande azonnal eleget tesz a meghívásnak, és már másnap Németországba látogat, mielőtt az Egyesült Államokba utazna Barack Obama elnök meghívására - tette hozzá.

Merkel hétfőn tartott rendkívüli sajtóértekezletén megerősítette, hogy Francois Hollande-dal minél gyorsabban jó munkakapcsolatot kíván kialakítani. Ugyanakkor leszögezte, hogy határozottan elutasítja az európai pénzügyi stabilitási paktum újratárgyalását. A megválasztott francia elnök a kampány során többször is kijelentette: arra törekszik, hogy a paktumot tárgyalják újra, illetve egy gazdasági növekedést előirányzó passzussal egészítsék ki.

A Merkel és Hollande tárgyalások kimenetele azért fontos, mert ha az európai pénzügyi kérdésekben eddig szilárdnak tűnő német-francia szövetség látványosan megbomlana, az megkérdőjelezné az adósságválság kezelésének módját, és könnyen a mostaninál is nagyobb bizonytalanságot idézhetne elő a piacokon. Különösen azért érzékeny kérdés ez most, mert Görögországban a választások után patthelyzet van kialakulóban.