Külföldi kezelésre engedhetik Timosenkót

Vágólapra másolva!
Az ukrán kormány fontolóra veszi, hogy külföldre engedi gyógykezelésre a volt ukrán kormányfőt, ha az orvosi szakvélemény szerint Julija Timosenko Ukrajnában nem juthat hozzá megfelelő gyógyterápiához.
Vágólapra másolva!

A kormány emberiességi megfontolásokból megvizsgálja annak lehetőségét, hogy külföldre engedjék a beteget gyógyításának a folytatására - mondta elődjéről, Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnökről Nikola Azarov jelenlegi ukrán kormányfő vasárnap a Euronews tévécsatornának.

A politikus hozzátette ugyanakkor, hogy a külföldi út csak abban az esetben lehetséges, ha az illetékes orvosi bizottságok arra a megállapításra jutnak, hogy Ukrajna területén nincs mód Timosenko megfelelő kezelésére.

Azarov felhívta a figyelmet arra, hogy ehhez viszont néhány jogszabályt meg kell változtatni, mert - mint hangoztatta - a volt kormányfőt nem politikai meggyőződéséért ítélték el, hanem hivatali visszaélés vádja alapján, amely szerint miniszterelnökként Ukrajnára nézve hátrányos gázszállítási szerződést írt alá Oroszországgal. Tavaly októberben ezért hét év szabadságvesztést szabtak ki rá.

A nyugati országok szerint az ítélet politikailag motivált volt, és Viktor Janukovics elnök arra használta fel, hogy megszabaduljon politikai vetélytársától.

Timosenko szerdán fejezte be április 20-án elkezdett éhségsztrájkját. Előzőleg beleegyezett abba is, hogy börtönéből a harkivi vasutaskórházba szállítsák át.

Lutz Harms, a berlini Charité kórház ideggyógyásza a minap felkereste az egészségügyi intézményt, és alkalmasnak találta arra, hogy Timosenkót gyógykezelje. Úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy Timosenkónak idült fájdalmai vannak, amelyeket fizikoterápiával és gyógyszerezéssel lehet kezelni, de előtte át kell esnie az éhségsztrájk utáni rehabilitáción.

Julija Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés vádjával. A politikus és hívei állítják, hogy politikai okokból börtönözték be az ország jelenlegi vezetésének nyomására.

A Timosenkóval való bánásmód miatt az elmúlt hónapokban több nyugat-európai ország politikusa is tiltakozott az ukrán kormánynál. Többen bejelentették azt is, hogy bojkottálni fogják a nyári futball Európa-bajnokságot, valamint az erre a hétvégére tervezett jaltai csúcstalálkozót is. Ez utóbbit végül a lemondások miatt bizonytalan időre el is halasztották.