Kiküldték Breiviket az egyik túlélő vallomása alatt

Vágólapra másolva!
Először nem is fogta fel több túlélő fiatal, hogy Anders Behring Breivik tavaly júliusban rájuk lőtt a norvégiai Utoya szigetén - derült ki a Breivik-per legújabb tárgyalási napján. Hétfőn egy húszéves fiatal volt az első, aki aki azt kérte, hogy Breivik hagyja el a termet, amíg vallomást tesz.
Vágólapra másolva!

Olyan fiatalok tanúvallomásával folytatódott az Anders Behring Breivik elleni per, akik túlélték a norvég Utoya szigetén végrehajtott lövöldözést - számol be a brit Guardian. A szélsőjobboldali Breivik tavaly július 22-én a baloldali ifjúsági tábor helyszínén 69, zömmel tizenévest gyilkolt meg lőfegyverével, miután előzőleg Oslóban pokolgépes merényletet is elkövetett, amely nyolc ember életét oltotta ki.

A húszéves Frida Holm Skoglund volt az első tanú a perben, aki azt érte, hogy Breivik hagyja el a termet, amíg vallomást tesz. Breivik ebbe beleegyezett, majd kívülről videón követte az eseményeket.

Skoglund a tárgyaláson halkan beszélt arról, hogyan hallotta meg az első lövéseket, hogyan vette észre a rendőrnek öltözött férfit, majd beszélt arról is, hogy társai szétrebbentek körülötte, mint a madarak. A rendőrnek öltözött férfi a szélsőjobboldali beállítottságú Breivik volt, aki saját bevallása szerint a multikulturalizmus, illetve a bevándorlás elleni tiltakozásul gyilkolt. "Megérintettem a combomat és éreztem, hogy van ott valami éles. Majd láttam, hogy egy golyó az " - mondta a bíróság előtt Skoglund.

Egy másik szemtanú, a 21 éves Silja Kristianne Uteng is arról beszélt, sokáig nem tudatosult benne, hogy találatot kapott. Azt gondolta, hogy a karját egy sátor kötele sebesítette meg, amikor menekülni kezdtek. Csak miután kiúszott a szárazföldre, jött rá, hogy őt is meglőtték. A húszéves Lars Gronnestad pedig azt mondta, hogy a tüdejét érő lövés után a földön fekve azon gondolkodott, hogy mi történhetett. Amikor megjöttek az igazi rendőrök, vívódott, merjen-e szólni, hátha egy másik gyilkos jött, hogy befejezze az előző munkáját.

Skoglund vallott arról is, hogy bűntudatot érez az események után, mert három fiatalabb társát is elvesztette megyéje delegációjából. Azonban beszédét azzal zárta: "Mi győztünk. Ő vesztett. A norvég ifjúság tud úszni".