Rasszizmus miatt is elítéltek két szlovák romát

Vágólapra másolva!
"A fehérek kiírtásával" fenyegetőzött két roma férfi Szlovákiában, és több embert meg is támadott. Az egyik áldozat belehalt sérüléseibe. A bíróság nem jogerősen 13 évre ítélte őket gyilkosság és rasszista gyűlöletkeltés miatt.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom év szabadságvesztésre ítélt a pöstyéni járási bíróság hétfőn két roma férfit rasszista gyűlöletkeltés és emberölés miatt - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Az emberölés, illetve nemzetiségi, etnikai és faji alapú gyűlöletkeltés miatt most első fokon elítélt -18, illetve 23 éves - roma férfiak tavaly augusztusban a Galgóchoz (Hlohovec) közeli Vágmedence (Madunice) községben egy helyi ünnepségen ok nélkül megtámadtak és megvertek egy nyugdíjas férfit, aki később a nagyszombati kórházban belehalt a sérüléseibe. A két férfi a verést követően egy másik férfira is rátámadt. Az elkövetők ezután "a fehérek kiirtásával" kezdték fenyegetni a helyszínen tartózkodókat.

A hétfői tárgyaláson a tavaly augusztusi események több tanújának kihallgatására is sor került. A tanúvallomások megerősítették azt is, hogy a helyszínen tartózkodó ittas romák egy csoportja már a tragédia bekövetkezte előtt is provokálta az ünnepség résztvevőit, és hárman közülük egy másik férfit is megvertek, akinek eltört az orra.

A most született ítélet nem jogerős, mindkét vádlott még a bíróságon fellebbezett az ítélet ellen.