Temetési menetre nyitott tüzet a szíriai hadsereg

Vágólapra másolva!
ENSZ-megfigyelők szeme láttára lőttek bele egy temetési menetbe a szíriai kormányerők, az incidensben legkevesebb húszan meghaltak.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-megfigyelők szeme láttára belelőttek a szíriai katonák egy temetési menetbe kedden, Idlíb tartományban - jelentették ellenzéki források. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint a súlyos incidens Hán Sejhun városban történt, és mintegy húszan életüket vesztették.

Egy hétfőn megölt embert temettek volna el. Rami Abdul-Rahman, a szervezet elnöke nemzetközi vizsgálatot követel, és azt , hogy a megfigyelők nyilvánosan mondják el, mit láttak. Szemtanúk négy ENSZ-feliratú gépkocsiról számoltak be, és az internetre felkerült egy felvétel is, amelyen látszik az a pillanat, amikor a robbanás bekövetkezik az egyik orra előtt. A közelben lévő emberek fedezék mögé futottak, a járművek pedig lassan elhajtottak. Kofi Annan különmegbízott szóvivője megerősítette az incidens tényét, és hogy megfigyelők nem sebesültek meg, de a temetési menetről nem tett említést a közleményében. Szíriában jelenleg már 211 katonai megfigyelő és 66 civil kisegítő végzi feladatát.

A Szabad Szíriai Hadsereg közölte, hogy védelmébe vette a hét megfigyelőt, mert félő, hogy a kormányerők végeznek velük. "Szemtanúi voltak a bűncselekménynek, és a rendszer nem akarja, hogy elmondhassák az igazságot" - mondta a lázadók katonai tanácsának a szóvivője, aki a temetési menet szétlövésére utalt. Az OSDH szerint országszerte 43-an vesztették életüket az erőszakban kedden.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet közölte, hogy titokban egy csoportot küldött Szíriába, és a visszatérők arról számoltak be, hogy sebesülteket gyógyítani "majdnem olyan veszélyes, mintha fegyverrel a kézben fognának el valakit" a katonák. A csoport Homszban és Idlíbben járt. A légkör rendívül feszült, az orvosok csak elsősegélyt nyújtanak a sebesülteknek, és azonnal hazaküldik őket, hogy gyorsan ki lehessen üríteni a rendelőt, ha katonai akció fenyeget - mondták. Egyikük azzal is megvádolta a szíriai katonaságot, hogy kifosztja és szétveri a gyógyszertárakat. A szíriai ellenzék ernyőszervezete, a Szíriai Nemzeti Tanács kedden újra az elnökévé választotta Burhan Galjúnt - jelentették be a tanács főtitkárságának római ülése után. Ennek a testületnek a feladata az elnök megválasztása három hónaponként.