Az ügyészek hibái miatt leállt a Mladic-per

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette a bíró Ratko Mladic hágai perének tárgyalását, miután kiderült, az ügyészek nem osztottak meg bizonyítékokat a védelemmel.
Vágólapra másolva!

Szerdán kezdődött és csütörtökön már meg is szakadt Hágában Ratko Mladic tábornoknak, az 1992-1995-ös boszniai háború volt szerb katonai parancsnokának pere.

A vád szerint Mladic bűnös szándéka arra irányult, hogy etnikailag megtisztítsa Bosznia és Hercegovina nem szerbek lakta területeit, elüldözze a muszlimokat és horvátokat az ország nagy részéről. Az ügyész szerint Mladicot 1992. május 12-én kinevezték a boszniai Szerb Köztársaság Hadseregének (VRS) vezérkari főnökévé, és ettől a pillanattól kezdve részt vett súlyos nemzetközi bűncselekmények elkövetésében, és felelőssé vált a Bosznia nagy részén folytatott etnikai tisztogatásért.

Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetővel együtt a most hetvenéves Mladicot tartják az egyik fő felelősnek az 1995-ös srebrenicai népirtásért, valamint Szarajevó több ezer halálos áldozatot követelő, több hónapig tartó ostromáért. A háborúban összesen mintegy 100 ezren haltak meg, és 2,2 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat. A két fő felelőst alapvetően ugyanazokkal a bűncselekményekkel vádolják. Csütörtökön az ügyészek a srebrenicai mészárlás előzményeiről és körülményeiről beszéltek. Bemutattak egy felvételt, amelyen a városba diadalmasan beérkező Mladic látszik, aki közli: ezt ajándékba adják a szerbeknek.

Időközben azonban kiderült, hogy az ügyészek nem osztottak meg a bíróságnak benyújtott anyagokat, bizonyítékokat a vádlottal, illetve a védelemmel. Ez pedig súlyos eljárási hibának számít, így a bíró azonnal felfüggesztette a pert, és nem jelölte meg a folytatás időpontját. A védelem hat hónapos halasztást kért.