Letette az esküt az új görög kormány

Vágólapra másolva!
Megválasztják az új parlament házelnökét, aki egy nap múlva feloszlatja a törvényhozást.
Vágólapra másolva!

Letette a hivatali esküt csütörtök reggel Görögország új, átmeneti kormánya, amelynek legfontosabb feladata, hogy a június 17-re kiírt parlamenti választásokig irányítsa a gazdasági és pénzügy válsággal küszködő országot.

Panajotisz Pikramenosz kormányfő kabinetjének 16 tagja van. A jelenleg legfontosabbnak minősülő pénzügyi tárca élére Jeórjiosz Zaniasz került, aki eddig a pénzügyminisztérium magas beosztású hivatalnoka volt. Ebben a minőségben szorosan együttműködött az utóbbi évek valamennyi miniszterével, és ő képviselte Görögországot az Európai Unión belüli valamennyi fontos tárgyaláson.

A külügyminisztérium vezetését egy tapasztalt hivatásos diplomatára, Petrosz Moliviatiszra bízta a miniszterelnök.
Még délelőtt összeül a május 6-án megválasztott parlament, amelynek tagjai az eskütétel után megválasztják a házelnököt. A házelnök várhatóan pénteken vagy szombaton feloszlatja a törvényhozást.

Görögországban május 6-án tartottak általános választást, az azt követő tárgyalásokon azonban kiderült, hogy senki sem tud kormányt alakítani. A legutóbbi próbálkozás kedden futott zátonyra, amikor szakértői kormányt sem tudtak állítani az euróövezetben maradást támogató erők. Akkor dőlt el, hogy újabb választást tartanak, ezt az államfő június 17-re írta ki.

A súlyos gondban lévő Görögország politikai válsága csak növeli az európai aggodalmat. Mind nagyobb a valószínűsége ugyanis, hogy Athén nem tud az euróövezetben maradni, ennek pedig hatalmas ára lesz. A brit Guardian például ezer milliárd dollárra teszi ezt.

A görög válságról írott cikkeinket itt olvashatja.