Óriásbírság járt a fogyasztó cipőért

Vágólapra másolva!
A Skechers amerikai cipőgyár hatalmasat kaszált azzal a cipővel, amelyről azt állította, viselés közben fogyasztja gazdáját. Az amerikai fogyasztóvédelem szerint ez nem igaz, ezért 9 milliárd forintnak megfelelő bírsággal sújtotta a céget.
Vágólapra másolva!

Túlsúlyos amerikai fogyasztókat tévesztett meg a Skechers cipőgyár, amiért hatalmas büntetést, 40 millió dollár (közel 9 milliárd forint) büntetést kell fizetnie - írta a CNN.

A kaliforniai cég olyan cipőt árult, amelyről azt ígérte, lefogyasztja a viselőjét, miközben olyan izmokat erősít, amelyeket ritkán használ az ember. Magyar idő szerint szerda éjjel tartott ülést a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, amely fogyasztóvédelmi ügyekben jár el. Ezután jelentették be, hogy a cég hirdetése nem igaz, a cipő nem fogyasztja a viselőjét.

A 40 millió dolláros büntetés azonban nemcsak emiatt járt, hanem több más cipőtípus miatt is. Ezek mind azt hitették el a vásárlóval, hogy valamilyen módon stimulálja a testet, így egészséges hatást vált ki. A vásárlók a fogyasztóvédelmi határozat után visszakérhetik a cipők árát.

A Skechers gyár a reklámokban egy Steven Gautreau nevű szakértőt is megszólaltatott, aki "független" klinikai tesztekre hivatkozva magyarázta a cipők élettani előnyeit. A fogyasztóvédelem viszont megállapította, hogy a tesztek nem voltak tényszerűek, sőt azt is felfedezték, hogy Gautreau valójában a Skechers marketingigazgatójának a férje.

A Skechers cipőket 2009 óta árulják, becslések szerint csak 2010-ben 1 milliárd dolláros forgalmat csinált a cég. Egy cipő 60-100 dollárba (14 000-23 000 forintba) kerül.