Pénzkötegekkel tömte ki a házát a korrupció nagy ellensége

Csehország, korrupció, David Rath, szociáldemokrata politikus
Vágólapra másolva!
Kapzsi politikai ellenfeleit ostorozta és patyolattisztaságát hangoztatta éveken át David Rath, az egyik legismertebb cseh ellenzéki politikus, egykori egészségügyi miniszter, mégis rajtakapták egy tízmilliókkal kitömött dobozzal. Házában még a padló alatt is pénzkötegeket találtak, lebukása megpecsételheti a cseh szociáldemokraták sorsát, és rávilágít arra, hogyan rohasztja a cseh politikát a korrupció.
Vágólapra másolva!

"Hogy én loptam volna? Azt hiszem, ha ebben az országban elloptak valamit, az elkövetők biztosan a politikai ellenfeleimhez kötődtek" - védekezett 2005-ben a BBC cseh adásának adott interjúban az ország egészségügyi minisztere. A szociáldemokrata David Rath akkoriban épp Csehország egészségbiztosítási rendszerét alakította át gőzerővel, amit ellenzéke "fényes nappal elkövetett rablásnak" nevezett. Az egykori miniszter azonban sem akkor, sem később nem volt rest visszautasítani az efféle a vádakat, és nagy önbizalommal támadt politikai ellenfeleire: korrupciós botrányokat, eltűnt közpénzeket hánytorgatott fel mindenkinek, akivel csak összeakadt.

A cseh baloldal egyik vezéregyéniségének számító Rath harcias tolvajtörténetei azonban most saját nyaka köré tekerednek. A férfit ugyanis hétfőn őrizetbe vették a cseh rendőrség korrupcióellenes részlegének ügynökei, miután állítólag rajtakapták egy hatalmas vesztegetési ügyben, éppen amikor elhagyta "a bűncselekmény helyszínét". Az ellenfeleit rendre korrupcióval vádoló Rathnál egy borosdobozban hétmillió cseh korona (82 millió forint) készpénzt találtak, amelynek eredetére nem tudott meggyőző magyarázatot adni. Őrizetbe vétele után pedig a Mladá fronta Dnes cseh napilap szerint a nála tartott házkutatás során további 30 millió korona (350 millió forint) készpénzt találtak háza padlódeszkái alá rejtve.

A politikust az ügyészség előzetes letartóztatásba helyezte, és kedden vesztegetéssel, kenőpénz elfogadásával vádolta meg. Rath hű maradt önmagához, és egyből ellentámadásba lendült, az esetet politikai támadásnak nevezte, amellyel szerinte politikai ellenfelei próbálják eltenni láb alól. A nála talált pénzről pedig azt állította, hogy nem is tudott róla: azt mondta, vendégségben volt, és úgy hitte, hogy az ajándékba kapott dobozban egy üveg bor van. Meg volt döbbenve, amikor a kommandósok elővették belőle a milliókat: "Tudom, hogy ez a bizarr történet hihetetlennek hangzik, de az élet néha produkál ilyen hihetetlen eseteket" - idézte írásos nyilatkozatát a Ceske Noviny napilap.

A legnagyobb hal

A korrupciós botrányba keveredett Rath igazi nagykutyának számít a cseh politikában, a cseh lapok szerint ő a legnagyobb hal, aki a rendszerváltás óta a rendőrség hálójába került korrupció gyanújával. A politikus az ellenzéki kézben lévő közép-csehországi régió kormányzója, és ő lett volna a listavezető az őszi szenátusi és regionális választásokon az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) közép-csehországi listáján. 2005-ben egészségügyi miniszter volt, és pártja árnyékkormányában azóta is betölti ezt a tisztet. A parlamentben az egészségügyi bizottság elnökeként és regionális elöljáróként is folyamatosan az egészségüggyel foglalkozott, honlapja szerint az elmúlt években rengeteg kórházfelújítást és egészségügyi fejlesztést vezényelt le.

A gyanú szerint ezeknek a milliárdos beruházásoknak a kiosztása során remeghetett meg a politikus keze. A cseh ügyészség kedden közölte, hogy Rathot az Európai Unió érdekeinek megsértésével, valamint a közbeszerzési törvénnyel való visszaéléssel gyanúsítják. Az iDnes.cz hírportál szerint olyan uniós támogatásokkal trükközhetett, amelyeket egy kórház felújításához nyújtott az EU, két másik cseh hírportál úgy tudja, hogy a közép-csehországi Kladno nemrég felújított kórházáról van szó, amelyre 1,3 milliárd koronát (közel 15 milliárd forint) költöttek az elmúlt években. A kórház igazgatóját, valamint hat másik személyt szintén letartóztattak az ügyben.

Forrás: AFP/Michal Cizek
Rath a 2006-os kampányban - pártja egyik vezéralakja

A markában a kórházak milliárdjai

A korrupcióval vádolt politikusnak a honlapján található bejegyzések szerint szívügye volt ez a kórházfelújítás: tavaly márciusban személyesen látogatott el az egyik felújított részleg átadására, és az egekig magasztalta a beruházást. "Ez a projekt térségünkben a legnagyobb egészségügyi befektetés, az ország legújabb és legmodernebb kórházát adjuk át" - mondta, és külön méltatta, hogy az intézményt a lehető legmodernebb felszereléssel látták el. Azzal büszkélkedett, hogy az előző vezetés túltervezte a felújítás költségeit, de neki sikerült leszorítania. "Csak az orvosi műszerek beszerzésén 70 millió koronát spóroltunk" - olvasható a honlapján. A nagy spórolás azonban talán nem volt teljesen tiszta: a beruházásban ugyanis éppen az orvosi eszközök beszerzését finanszírozta az EU, és itt gyanítanak korrupciót a hatóságok.

A Hospodárské noviny című cseh gazdasági napilap szerint Rath 2008-as kormányzói kinevezése óta a közép-csehországi régió 3,2 milliárd koronát (37,5 milliárd forint) költött egészségügyre, a kladnói kórházfelújítás 1,3 milliárdos költségéből pedig 300 millió koronát (3,5 milliárd forint) tett ki az orvosi eszközbeszerzés. Bár Rath azzal büszkélkedett, hogy csökkentette a költségeket, a lap szerint ez még mindig 50 százalékkal drágább volt, mint ami indokolt lett volna. A cseh sajtó már korábban is cikkezett arról, hogy a beruházást a reálisnál sokkal drágábban valósítják meg, de Rath tagadta a vádakat - emlékeztet a Ceska Pozice című napilap.

A politikus korábbi döntéseiből úgy tűnik, igyekezett teljesen a kezében tartani a nagy kórházi közbeszerzéseket. A Mladá fronta Dnes szerint már hivatalba lépésének első napján kirúgta az összes alá tartozó kórházigazgatót, és új embereket nevezett ki nemcsak a kórházak élére, de más fontos pozíciókba is. A Ceska Pozice márciusi cikke szerint pedig öntörvényűen belenyúlt a közbeszerzési szabályokba is: korábban elektronikus sorsoláson választották ki, hogy mely építési cégek jussanak a közbeszerzési eljárás utolsó fordulójába, de Rath vezetése alatt a régió magához vonta a döntési jogot. Egyes pályázókat azonban öntörvényűen kizárhattak a pályázatból. Ez is megalapozhatja a gyanút, hogy a politikusok a megrendeléseknél jogtalan előnyt adtak a nekik tetsző építési vállalkozónak, akitől aztán visszacsoroghatott a kenőpénz.

Forrás: AFP/Michal Cizek
2006 februárjában ezrek tüntettek Rath reformjai ellen

Másokat vádolt lopással és pénzsóvársággal

A milliós kenőpénzekkel rajtakapott Rath számára azért különösen kínos az ügy, mert korábban rendre beszólt riválisainak pénzsóvárságuk miatt, míg magát szerény, gazdagságra nem vágyó, tisztességes embernek igyekezett beállítani. Egyik leghíresebb, a nemzetközi sajtóban is felkapott konfliktusa is abból indult, hogy egy interjúban azt állította, politikai ellenfele, Miroslav Macek pénzért nősült. A megsértett Macek nem sokkal később egy fogorvos-konferencián, a pódiumon pofozta meg beszólásáért Rathot: az összeverekedő képviselőkről készült videó bejárta a világot.

Minisztersége alatt a konzervatív cseh pártot, akkori ellenzékét vádolta azzal, hogy az egészségügyből közpénzeket nyúlt le, és a korrupciós vádakból kovácsolt magának politikai tőkét megszorításaihoz. Egyik első nagy döntéseként a kormány irányítása alá vonta a csehek 70 százalékának egészségbiztosításáért felelő biztosítót: a hatalomátvételt azzal indokolta, hogy a biztosító által kezelt közpénzekből szerinte korábban több százmillió koronát játszottak át illegálisan a konzervatív ODS párt zsebébe. Közben az egészségügyben komoly reformokat és megszorításokat vezetett be, szintén a pénzsóvárság elleni harc nevében: le akarta törni a gyógyszercégek "szükségtelenül nagy profitját", és korlátozta a kórházak szerinte túlzott kiadásait is: emiatt 2006-ban hatalmas tömegtüntetéseken követelték lemondását az egészségügyi dolgozók.

A politikus később is szeretett lopásokról beszélni, sikkasztással, hűtlen kezeléssel vádolni ellenfeleit: 2006 januárjában megvádolt regionális kormányzók követeltek tőle bocsánatkérést, miután azt állította, hogy a Morva-Sziléziai kerületben kórházi pénzeket loptak. 2010-ben, immár ellenzéki kormányzóként a kormányt vádolta azzal, hogy egy gyanús privatizációs ügyben "el akarja lopni" az általa vezetett régió egyik gyógyfürdőjét. 2011-ben pedig régi kórház-privatizációkat hánytorgatott fel az ODS pártnak, amelyekben a gyanú szerint "nevetségesen olcsón" adtak el kórházakat és ingatlanokat a jelenlegi kormánypárthoz kötődő embereknek. A honlapján olvasható nyilatkozata szerint ekkor is azzal vádolta ellenfeleit, hogy "kirabolták az országot".


Rath a pódiumon verekszik, miután megpofozták 2006-ban

Mint a Balkán

Azzal, hogy most mégis ő kerül bíróság elé vesztegetés miatt, cseh elemzők szerint lelepleződött, milyen mélyen itatja át a korrupció a cseh politikát. A Mladá fronta Dnes publicisztikája szerint úgy tűnik, Csehország olyan korrupt, mintha balkáni ország lenne, és a politikai zsarolás, összefonódás, korrupció nem kivételes, inkább általánosnak tekinthető. A letartóztatás annyiban mégis jó hír, hogy végre félelmet ültethet a korrupt politikusok szívébe - írja a lap kommentárja. Az ítélet megszületéséig ugyanakkor Rathot megilleti az ártatlanság vélelme. Cseh képviselőként mentelmi joga is lett volna, de ezt a parlament elnöke megvonta, mivel bizonyítva látta, hogy a politikust bűncselekmény elkövetése közben érték tetten a rendőrök.

Az ügynek komoly politikai vonatkozása is lehet: a botrány jelentősen rontja a szociáldemokrata párt esélyeit az őszi választásokon, a kormányzó konzervatívoknak pedig hatalmas előnyt jelent, mert innentől az ellenzék sem tudja tiszta lelkiismerettel felhánytorgatni a kormány állítólagos korrupciós ügyeit. Rath személyes sorsa valószínűleg alárendelődik a pártpolitikának: pártja elnöke már el is határolódott tőle, és kérte, hogy mondjon le minden tisztségéről, amíg nem tisztázza magát. Rath már vissza is adta regionális politikai tisztségeit, és a börtönben várja a tárgyalást.