Szolidaritási adót vetnének ki a román közszolgákra

Vágólapra másolva!
Két részletben emeli a közalkalmazotti béreket a román kormány az idén, jövőre viszont szolidaritási adót vetne ki a jól kereső közszolgákra.
Vágólapra másolva!

Úgynevezett szolidaritási adó bevezetését tervezi a román kormány a magas közalkalmazotti bérekre és nyugdíjakra - jelentette ki Victor Ponta román miniszterelnök. A kormányfő szerint 2013-tól vezethetik be ezt az új adót, amelyet a 10 ezer lej (672 ezer forint) körüli jövedelmekre és járandóságokra vetnének ki.

Romániában a nettó átlagbér márciusban elérte az 1543 lejt (103 ezer forint), az átlagnyugdíj pedig 778 lej (52 200 forint) volt. A román kormány az idén két részletben, összesen 15,4 százalékkal növeli a közalkalmazotti béreket. Az emelés első, 8 százalékos részlete június 1-től történik meg, a második, 7,4 százalékos növelés pedig decemberben esedékes.

A miniszterelnök megerősítette, hogy tiszteletben tartja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodást, így a bérekre szánt költségvetési keret nem fogja meghaladni az IMF-fel megállapított értéket. Romániának 5,3 milliárd euró értékű hitelmegállapodása van az IMF-fel és az Európai Unióval.

Az olajcégek is fizethetnek különadót

A kormányfő az olajcégekre tervezett különadó bevezetésére is kitért. A román kormány a rendkívül magas profitra szert tevő olajvállalatokat akarja megadóztatni. Ezt a szándékot korábban Daniel Chitoiu gazdasági miniszter jelentette be.

Ponta kifejtette, nem áll szándékában erőszakosan kivetni ezt az új adónemet, éppen ezért tárgyalásokat kezdeményezett az érintett vállalatokkal. Mint mondta, a kormány számára az elsődleges cél az üzemanyag árának csökkentése. Ponta szerint az olajvállalatoknak ezért le kellene mondaniuk a nyereségük egy részéről.