Tojások zúdultak Lenin képére a gdanski hajógyárnál

Vágólapra másolva!
Lengyel tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy a Szolidaritás mozgalom szülőhelyének tekintett gdanski hajógyár kapujára visszakerült a Lenin felirat.
Vágólapra másolva!

Tojásdobálással reagáltak dühös lengyel tüntetők arra, hogy a Lenin felirat visszakerült a Szolidaritás mozgalom születési helyének tekintett gdanski hajógyár kettes kapujára. Több mint száz tüntető skandált kommunista-ellenes jelszavakat, és vörös festékkel öntötte le a "szocialista munka hőseiről" készült képeket, amelyeket a kapu melletti kerítésre függesztettek ki. A képeken Lenin mellett a jelenlegi miniszterelnök, Donald Tusk is szerepelt.

A kaput 1981-ben, a hadiállapot idején egy tank rongálta meg. A gdanski polgármester, Pawel Adamowicz oktatási célokkal indokolta azt a javaslatát, hogy a kommunista korszakbeli formájában állítsák helyre a kaput. A Szolidaritás gdanski vezetője szerint viszont eljött az idő, hogy leváltsák a polgármestert. Ennek érdekében a labdarúgó-Eb után - amelynek Lengyelország mellett Ukrajna is házigazdája - aláírásokat kezdenek gyűjteni egy népszavazáshoz.

Adamowicz a blogján próbálta megmagyarázni a kezdeményezés hátterét. Azt írta, hogy a rekonstruált kapu mindenkinek jelzi, hogy a Lenin által létrehozott ideológia összeomlása abban a gyárban kezdődött, amely a nevét viselte. A polgármester szerint ezért is fontos szimbólum a gyár kapujára kitett felirat.