Elindult az USA-ba a nagyhatalmak közé éket verő vak aktivista

Vágólapra másolva!
Feladta poggyászát a pekingi reptéren, így elindulhat az amerikai Newarkba Csen Kuang-cseng vak kínai aktivista. Csen miatt feszült helyzet alakult ki az USA és Kína között.
Vágólapra másolva!

Elhagyja Kínát Csen Kuang-cseng vak kínai aktivista, aki diplomáciai feszültséget gerjesztett az Egyesült Államok és Kína között - olvasható a Guardian honlapján. A portál szerint Csen jelenleg a pekingi reptéren tartózkodik, és már feladta poggyászát egy, az amerikai Newarkba tartó gépre.

Arról egylőre nem érkezett hír, hogy mi történt a reptéren Csennel együtt tartózkodó feleségével és két gyerekével, nekik ugyanis nem volt útlevelük.. "Egyelőre sok dolog tisztázatlan. Előfordulhat, hogy az USA-ba repülök, de még az útleveleinket sem kaptuk meg, így még ez sem biztos. Várunk, hogy meglássuk, mi történik" - nyilatkozta a Reutersnek, miután megérkezett a reptérre.

A férfi azzal haragította magára szűkebb szülőhazája, a Santung tartománybeli Linyi vidékének hatóságait, hogy nyíltan fellépett a térségben zajló, az egygyermekes politika nevében elkövetett törvénytelen és gyakran erőszakos abortuszok és sterilizálások ellen. Csennek több év börtön, majd házi őrizet lett a sorsa, innen szökött április végén az amerikai nagykövetségre, ahonnan később egy pekingi kórházba került.

Kína korábban beleegyezett, hogy a férfi kérvényezheti külföldi tanulmányait, a CNN pedig arról számolt be, hogy már elkészítették Csen és közvetlen hozzátartozói vízumát, és a New York University is várja őt diákjai közé.