Felosztaná Jeruzsálemet az előző izraeli kormányfő

Vágólapra másolva!
Arra szólította fel Izrael jelenlegi vezetőit Ehud Olmert volt miniszterelnök, hogy mondjanak le az egységes Jeruzsálem ideájáról, ha valóban békét akarnak a palesztinokkal. Utódja, Benjamin Netanjahu közölte, a kormány elkötelezett a város oszthatatlansága mellett.
Vágólapra másolva!

A 2006 és 2009 között hivatalban lévő Olmert Kelet-Jeruzsálem elfoglalásának 45. évfordulójára időzítve több interjúban is amellett érvelt, hogy mivel az elmúlt években a kormányok semmit sem tudtak elérni Jeruzsálem megosztottságának csökkentése érdekében, szembe kellene nézni a tényekkel, és feladni az egység erőltetését.

A város arab többségű keleti részét - ahol a zsidó, a keresztény és a muszlim vallásnak is fontos szent helyei vannak - Izrael az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta és annektálta. A palesztinok célja, hogy a városrész legyen független államuk központja. A felosztásra vonatkozó javaslat egy jelentős izraeli politikustól szinte példa nélküli - emelte ki tudósításában az AP hírügynökség.

Olmert azzal érvel, hogy az arab többségű részeket egyáltalán nem sikerült integrálni, ami szerinte "tragédia", és elkerülhetetlenül politikai engedményekhez kell vezetnie az izraeliek részéről. Benjamin Netanjahu miniszterelnök azonban sietett leszögezni, hogy kormánya elkötelezett Jeruzsálem egysége mellett.

Olmert és Netanjahu 2006-ig egyazon pártban, a jobboldali Likudban politizáltak, azóta Olmert az általa is alapított, centrista-liberális Kadima tagja.