A nacionalista elnökjelölt győzött Szerbiában

Vágólapra másolva!
Tomislav Nikolic, az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke nyerte a vasárnapi szerbiai elnökválasztást. Ellenfele, Boris Tadic elismerte vereségét. Nikolic első nyilatkozatában modern, európai Szerbiát ígért.
Vágólapra másolva!

A központi választási bizottságnak - a szavazatok 75 százalékának megszámlálásán alapuló - hivatalos részeredményei szerint Nikolic a voksok 49,76, Tadic pedig a 47 százalékát szerezte meg, a részvételi arány 46,8 százalékos volt.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CESID) mintavételi eljárással elvégzett szavazatszámlálása alapján Tomislav Nikolic a szavazatok 49,7 százalékát szerezte meg, míg a demokrata párti (DS) Boris Tadic - aki eddig két ciklusban volt Szerbia államfője - a voksok 47,1 százalékát gyűjtötte össze - jelentette a szerbiai B92 rádió.

Aleksandr Vucic, az SNS alelnöke már egy órával az urnák zárása után bejelentette Nikolic győzelmét. A választások előtti napokban készített közvélemény-kutatások még Boris Tadic nagyarányú (58-42) győzelmét vetítették előre. A választás rendben zajlott le, sem Szerbiából, sem Koszovóból nem jelentettek semmiféle rendellenességet vagy incidenst.

Boris Tadic elismerte vereségét, gratulált riválisának, akinek győzelmét tisztának és becsületesnek nevezte. Egyúttal felszólította a szerbiai pártokat, hogy őrizzék meg az ország európai uniós irányvonalát. Közölte azt is, hogy nem kíván miniszterelnök lenni a majdani kormányban (Szerbiában két hete köztársasági parlamenti választást is tartottak).

Nikolic a választás utáni első nyilatkozatában fogadkozott, hogy Szerbia nem tér le az európai útról, barátokat fog keresni szerte a világon, modern ország lesz, és megszabadul a bűnözéstől. "Ez nem volt népszavazás sem az Európai Unió mellett, sem ellene" - hangoztatta ünneplő hívei előtt. "Többé nem tartozom egy párthoz sem, minden politikus érezze jól magát" - idézte Nikolic szavait a B92.

Az előző két választás második fordulójában is Tadic és Nikolic csapott össze, de mindkétszer Tadic nyert. A helyzet azonban mostanra sokat változott: míg a két politikus küzdelme eddig az európai demokrata és a szerb nacionalista harca volt, most a radikális Tomislav Nikolic is színt váltott, és kilépett az EU-ellenes renegát szerepéből. Minderről bővebben itt olvashat.

Szerbiában két hete köztársasági parlamenti választást is tartottak, amelyen Nikolic pártja győzött ugyan, de egyedül nem tud kormányt alakítani. Tadic pártja, illetve a vele együtt kormányzó, Ivica Dacic belügyminiszter vezette szocialisták előzetes megállapodást kötöttek arról, hogy folytatják az együttműködést a köztársasági és a vajdasági parlamentben, illetve az önkormányzatokban a kormányzáshoz szükséges többség megteremtése érdekében. Azt ígérték, hogy személyi kérdésekről - a miniszterelnök személyéről -, a hatalmi intézmények és helyhatóságok megalakításáról az elnökválasztás második fordulója után hoznak döntést.

Ivica Dacic hétfőre virradóra közölte, hogy pártja tiszteletben fogja tartani a DS-szel kötött megállapodást, és az elnökválasztási eredmények nem változtatnak ezen. Hozzátette, hogy nem érdekelt a miniszterelnöki tisztség megszerzésében. Dusan Bajatovic, az SPS alelnöke azonban felhívta a figyelmet arra, hogy Nikolic államfőként legelőször saját, választásokon győztes pártját fogja megbízni kormányalakítással.

A belgrádi média által megszólaltatott politológusok azonban "földindulásnak" minősítették az elnökválasztást, és egyöntetűen azt a véleményt fogalmazták meg, hogy a kormányalakítás nehézségekbe fog ütközni. Egyes vélemények szerint minden lehetőséggel számolni kell, s a nagykoalíció létrejötte sem kizárt. Ha viszont az SNS alakítana kormányt, Szerbia uniós integrációja "lassabb és óvatosabb" lenne - mondták.

A választások előtti napokban készített közvélemény-kutatások még Boris Tadic elsöprő, 58 százalékos győzelmét vetítették előre, így veresége nagy meglepetésnek számít. A balkáni lapok internetes oldalaikon meglepetésről és szenzációról írtak, Nikolic váratlan győzelméről tudósítva.

Tadic nem kívánt beszélni a vereség okáról, de politikai elemzők szerint a vártnál sokkal rosszabb szereplése az alacsony részvételnek és az érvénytelen szavazatok magas számának tudható be. A 2008-as elnökválasztáson a részvételi arány mintegy tíz százalékkal magasabb volt, s akkor Tadic hajszálnyi előnnyel tudott győzni Nikoliccsal szemben. Marko Blagojevic, a CESID igazgatója szerint az érvénytelen voksok aránya 3,2 százalék volt, míg az eddigi választásokon általában 2,5 százalékos volt ez az arány.

A VMSZ pozícióit nem befolyásolja az eredmény

Nem változtat a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) pozícióin, hogy Tomislav Nikolicot választották Szerbia köztársasági elnökének - jelentette ki Pásztor István pártelnök vasárnap éjszaka Szabadkán. A VMSZ a köztársasági parlamentben öt képviselőjével a Demokrata Párt (DS) köré csoportosuló többség része kíván lenni, de politikusai nem vállnak személyes szerepet a kormányban - mondta az elnök a választási eredményeket értékelő sajtótájékoztatóján.