Az utcára száműzték az olaszokat az utórengések

Vágólapra másolva!
Emilia Romagnában félóránként észlelnek utórengéseket. A földrengés sújtotta városok lakosai az utcán töltötték az éjszakát. A sajtó a hatóságokat okolja amiatt, hogy a lakosságot nem készítették fel arra, miként viselkedjen földrengés esetén.
Vágólapra másolva!

Egymást követik az utórengések Emilia Romagnában. A legerősebb utórengést, a Richter-skála szerinti 3,7-es erősségűt, éjjel egy órakor mérték, de azóta is félóránként ismétlődnek a rengések. A helyzetet az esős, téliesre fordult idő súlyosbítja. A hétvégi, 6-os erősségű földrengésben hét ember vesztette életét, több mint háromezren otthon nélkül maradtak, és jelentős anyagi kár keletkezett.

A Modena, Ferrara és Bologna környéki kisvárosok lakói a szabadban töltötték az éjszakát az utcákon, tereken felállított sátrakban: a katasztrófavédelem több mint háromezerre becsülte az otthonukat elvesztők számát. Sokan saját gépjárművükben rendezkedtek be, még azok sem tértek haza, akiknek a lakása nem sérült meg a földrengésben. A legtöbb kárt szenvedett Sant'Agostinóban és Finale Emiliában az egész város az utcán töltötte az éjszakát. Máshol sportcsarnokokat, iskolákat, szállodákat nyitottak meg.

Forrás: AFP/Pierre Teyssot

Egész Olaszországból érkeznek a helyszínre a katasztrófavédelem és a vöröskereszt egységei: első számú feladatnak a lakosság ellátása és elszállásolása számít. A római kormány kedden nyilvánítja katasztrófasújtott övezetnek a tartomány földrengés pusztította területét.

Az olasz sajtónak nyilatkozó szeizmológusok kizárták, hogy a következő napokban újabb nagy erősségű rengés ismétlődhet meg. Hangsúlyozták, hogy a földrengést az Alpokat préselő Appenninek mozgása okozta. A szakértők hozzátették, hogy a Pó-alföld törmeléke alatt hegyvonulat húzódik.

A Corriere della Sera napilap hétfői értesülései szerint a katasztrófafelméréssel foglalkozó olasz szakértői bizottság tavalyi jelentése az idén tavasztól nagy erejű földrengést jósolt Ferrara környékén. Ennek ellenére semmilyen megelőzési intézkedés nem történt, az épületeket nem ellenőrizték, a lakosságot nem készítették fel arra, miként viselkedjen földrengés esetén. A Corriere megjegyezte, hogy Olaszországban az utóbbi százötven évben több mint 200 ezer ember halt meg földrengésben, továbbá öt és fél évente pusztító erejűek a rengések. "A terméskőből évszázadokkal ezelőtt emelt műemlékek összeomlása nem meglepő. A 2000-ben épített ipari létesítményeknek viszont nem szabad a földrengésben összedőlniük" - hangsúlyozta Franco Gabrielli, a katasztrófavédelem vezetője, a vasárnap hajnalban leomlott gyárépületekre utalva.

Több történelmi épületben is komoly károk keletkeztek. A Ferrara melletti, nemrég felújított 16. századi San Carlo-kápolnának a teteje omlott be. Az épület renoválása nyolc évben telt.