Kis magyar fasisztának becézte tanácsadóját a brit kormányfő

Steve Hilton, David Cameron brit miniszterelnök stratégiai igazgatója
Vágólapra másolva!
A múlt héten távozott hivatalából David Cameron legfontosabb tanácsadója, a magyar származású Steve Hilton, akit a miniszterelnök állítólag nem túl szalonképes módon becézett. A politikai guruként emlegetett Hilton zöld és progresszív párttá maszkírozta a konzervatívokat, távozása után viszont azzal támadják, hogy csak egy egomániás kamasz.
Vágólapra másolva!

"Kis magyar fasiszta" - állítólag így becézte David Cameron brit miniszterelnök korábbi főtanácsadóját, a magyar származású Steve Hiltont. A Daily Mail című brit lap beszámolója szerint erről Bruce Anderson konzervatív publicista írt a kormánypárt nem hivatalos támogatói oldalán, szokatlan hevességgel támadva a múlt héten lemondott tanácsadót. Anderson szerint a miniszterelnök kedveskedve használta a furcsa jelzőt.

Hilton 1956-os magyar menekültek gyermekeként, Hircsák néven született 1969-ben. Az 1990-es évek vége óta volt tanácsadója a Konzervatív Pártnak, és a múlt hétig a miniszterelnök legközelebbi politikai szövetségesei közé tartozott. Személyesen is jóban voltak Cameronnal: ő volt Ivan nevű fiának keresztapja, és állítólag ő vette rá, hogy induljon el a pártelnöki posztért 2005-ben.

A Daily Mail saját Downing Street-i forrása azt mondta: soha nem hallotta, hogy a miniszterelnök használja a "kis magyar fasiszta" becenevet, de elismerte, hogy lehetséges, hogy szűk körben így hívta a tanácsadóját. Politikai tanácsadóként Hilton nevéhez fűződik többek közt az az irányváltás, amellyel Cameronnak sikerült zöld és progresszív pártként beállítani a konzervatívokat.

A kormányváltás óta Hilton volt a miniszterelnök hivatalának stratégiai igazgatója. A múlt héten a munkajogi reformmal kapcsolatos viták után távozott hivatalából. Kormányzati források szerint Hilton sokkal radikálisabb leépítéseket szeretett volna elérni a közszolgálatban, mint amire a kormány hajlandó volt. Állítólag azt tanácsolta Cameronnak, hogy menessze a központi közigazgatásban dolgozók kétharmadát.

"A miniszterelnök tanácsadójaként kiderült róla, hogy egy nyafogós, egomániás örök kamasz" - bírálta Hiltont a támogatói oldalon Anderson. A Guardian című lap ezzel szemben úgy jellemezte, mint "friss, de kiszámíthatatlan gondolkodót", a Daily Mail pedig megjegyzi róla, hogy nem volt hajlandó cipőt viselni az irodában.