Érik az újabb német nagykoalíció lehetősége

Vágólapra másolva!
Bár még több mint egy év van a Bundestag-választásokig, a friss felmérések szerint egyre nagyobb esélye van, hogy ismét nagykoalíciós kormány alakuljon Németországban. Az ellenzéki szociáldemokraták az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választásokon vettek lendületet, és mára már szinte azonos a támogatottságuk, mint a kormányzó konzervatívoknak.
Vágólapra másolva!

Egy százalékpontra megközelítette a kormányzó német CDU/CSU népszerűségét az ellenzéki szociáldemokrata SPD. Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint az Angela Merkel kancellár által vezetett konzervatívok a szavazatok 33 százalékára számíthatnának egy most vasárnapi választáson, míg a szociáldemokraták 32 százalékot kapnának.

A CDU mélyrepülése az egy hete megrendezett észak-rajna-vesztfáliai tartományi parlamenti választásokkal kezdődött, amelyen a jobboldal komoly vereséget szenvedett. Merkel a vereség után menesztette Norbert Röttgen környezetvédelmi minisztert, a CDU tartományi listavezetőjét. A tartomány szociáldemokrata miniszterelnökét, Hannelore Kraftot máris a kancellár lehetséges kihívójaként, az SPD kancellárjelöltjeként emlegetik.

Merkel kancellár számára az sem kedvező, hogy a CDU/CSU jelenlegi koalíciós partnere, a liberális FDP alig 4 százalékon áll. Ez ugyan némi javulást jelent a szabad demokraták korábbi támogatottságához képest, mégis azt jelenti, hogy a párt be sem jutna a Bundestagba, vagyis a szövetségi parlamentbe. Ezzel szemben az SPD potenciális koalíciós partnere, az ugyancsak ellenzéki Zöldek pártja 14 százalékra számíthatna.

A német politika üstökösének számító Kalózpárt - amely az elmúlt hónapokban szinte a teljes ismeretlenségből egy csapásra három tartományi törvényhozásba jutott be - az országos választásokon is sikerrel szerepelne, és a voksok mintegy 8 százalékára számíthatna. A belső hatalmi rivalizálás és egyfajta identitásválság által gyötört reformkommunista Baloldal pártja ezzel szemben mindössze 6 százalékot szerezne.

A friss felmérésből megfigyelők arra következtettek, hogy a Merkel vezette CDU-nak mind az Európa-politika, mind a belpolitika terén megújulásra lenne szüksége a népszerűségvesztés megállításához. A jövő ősszel esedékes országos választásokk lehetséges eredményéről a Bild és a Handelsblatt című lapok által megkérdezett szakértők azt mondták: nem kizárt, hogy Németországban 2005 után ismét egy a CDU/CSU-ból valamint az SPD-ből álló nagykoalíció alakulhat.