Bíróság elé állították Oszama bin Laden osztrák rajongóit

Vágólapra másolva!
Osztrák fiatalokat utaztattak terrorista kiképzőtáborba a vád szerint azok a férfiak, akiknek szerdán kezdődött a pere Bécsben. Az ügyészség hat embert vádol terrorszervezetek támogatásával, ők azonban tagadják a vádakat.
Vágólapra másolva!

Iszlamista terrorszervezetek támogatásával vádoltak meg Bécsben hat férfit, akiknek szerdán kezdődött a pere Ausztriában. A bíróság elé állított férfiak a vád szerint az al-Kaida terrorszervezet és hozzá kapcsolódó hálózatok céljait támogatták, és segítettek két bécsi fiatalt abban, hogy eljussanak a radikális iszlamista Hizb-i-Iszlami (Iszlám Párt) fegyveres mozgalom pakisztáni kiképzőtáborába.

A vád szerint az elsőrendű vádlott, a 26 éves Thomas al-J. osztrák állampolgár négyezer eurót utalt át erre a célra az egyik fiatalnak. Al-J. a vád szerint 2009-ben maga is megpróbált családjával Szomáliába utazni, hogy csatlakozzon az al-Sabab milíciához. A vádiratban szerepel, hogy az elsőrendű vádlott egy iszlám fundamentalista honlapon az al-Kaida és a dzsihád támogatására buzdított, és lefordított és közzétett egy cikket, amelynek szerzője a Mohamed prófétát becsmérlők meggyilkolására szólított fel.

A hat vádlott közül négyen álltak bíróság elé szerdán. Egy vádlott igazoltan volt távol, a hatodikat nemzetközi elfogatóparanccsal körözik. A vádlottak ártatlannak vallották magukat: Thomas al-J. a vallomásában azt mondta, hogy azt hitte, az általa támogatott fiatal egy korániskolában tanít, az internetes cikk közzétételével pedig csak ismerőseit akarta "tájékoztatni".

Tagadta azt is, hogy szomáliai utazásának a terrorizmus támogatása lett volna a célja. Elismerte, hogy a milícia kolóniájában akart letelepedni, de azt hangoztatta, hogy ő "fegyveres harcra nem lett volna alkalmas". Thomas al-J. azt állította, hogy beállítottsága "mérsékeltebb" lett az elmúlt évben, és bár korábban örült a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásoknak, ma már "elutasítja a megtorló akciókat". Elismerte ugyanakkor, hogy korábban "szimpatizált" Oszama bin Ladennel, az al-Kaida volt vezetőjével is, és most sem akarja bin Ladent "gonosz alaknak beállítani", mert szerinte "vannak nála sokkal rosszabb emberek is".