Mubarak bajtársaival küzd Egyiptomért a kiugrott és a beugró muszlim testvér

Egyiptom, elnökválasztás, választások, egy férfi graffitit fest egy kairói falra, soha nem adok békét felirattal és Hosni Mubarak, Hussein Tantawi, Amr Mussa és Ahmed Shafiq képével
Vágólapra másolva!
Ötezer éves története során első alkalommal választ szabadon vezetőt szerdán és csütörtökön Egyiptom. A verseny az elűzött rezsimben vezető pozíciót betöltő, illetve a parlamentben többséget szerző iszlamistákhoz köthető jelöltek - a volt külügyminiszter, a kékpulcsis fickó, a kiugrott iszlamista és a beugró jelölt - között dől el.
Vágólapra másolva!

Iszlamisták és világiak, forradalmárok és a Mubarak-rendszer szolgálói között húzódnak a frontvonalak a szerdán és csütörtökön zajló egyiptomi elnökválasztáson. Összesen 23-an adták be jelölési kérelmüket, de végül 13 jelöltre szavazhat a körülbelül 50 millió választásra jogosult egyiptomi. Ez az ország történetének első szabad választása.

A 13 jelölt közül a felmérések szerint négynek van esélye arra, hogy megnyerje a választást. Az éllovasok közé számítják az egykori külügyminiszter, a légierő korábbi parancsnokát, egy utolsó pillanatban beugró iszlamistát, illetve egy kiugrott muszlim testvért.

Szokatlan az egyiptomi választásban, hogy egyelőre nem világos, milyen hatalommal rendelkezik majd az elnök, mivel még nem fogadták el az új egyiptomi alkotmányt, amely ezt is szabályozza majd. A pártok csak abban értenek egyet Mubarak példájából kiindulva, hogy az elnöki hatalomnak korlátozottnak kell lennie.

Az új, négy éve választott, legfeljebb egyszer újraválasztható elnökre nehéz feladat vár. Mubarak elűzése óta kiélezett a politikai helyzet az iszlamisták, a világi és a liberális pártok között, kezelnie kell a társadalom megosztottságát, helyre kell állítania a megromlott közbiztonságot, és talpra a gazdaságot. Ügyesen kell lavíroznia arab és nyugati szövetségesei között, kezelnie kell az Izraellel fennálló viszonyt, ápolni az afrikai kapcsolatokat.

Akit az Arab Ligába száműzött Mubarak

A legesélyesebb jelölt Mubarak egykori külügyminisztere, Amr Músza. Vasárnap az al-Ahram egyiptomi lapban közzétett közvélemény-kutatások szerint a voksok 31 százalékára számíthat, de folyamatosan veszített előnyéből, az előző héten még 40 százalék körüli támogatottságot mértek neki.

A jogászból lett diplomata Egyiptom több nagykövetségén is szolgált, mielőtt 1991-ben külügyminiszter lett tíz évre. A tavaly az elnöki tisztségéből elűzött Hoszni Mubarak azonban 2001-ben leváltotta, és az Arab Liga főtitkári posztjára nevezte ki.

Forrás: AFP/Aris Messinis
Amr Músza - képgalériánk a választásról a fotóra kattintva!

A lépést akkor sokan úgy értékelték, hogy Mubarak lehetséges kihívóját látta benne, és ezzel próbálta félreállítani a népszerűséget a palesztinokkal szembeni izraeli politikát bíráló nyilatkozataival megalapozó Múszát. Még dal is született, amelyben szerepelt a neve."Utálom Izraelt, de szeretem Amr Múszát" - énekelte 2000-ben egyik vitatott dalában Saban Abdul Rahim egyiptomi popsztár.

Múszának azonban az Arab Liga főtitkáraként is sikerült bent maradnia az egyiptomi köztudatban. A tavalyi forradalmi események során aztán a demokráciáért tüntetők mellé állt, és a hatalom átadása mellett érvelt, mint a köztük és az előző kormány között közvetítő bölcsek tanácsának tagja. Egy héttel Mubarak lemondása előtt a Tharír téri tüntetőkhöz is csatlakozott.

Egyiptom érdekei

A BBC szerint a világi gondolkodásmódú, nemzetközileg elismert politikus hatékony ellensúlyt képezhet a parlamentben többséggel rendelkező iszlamistákkal szemben. Sokan azonban felhánytorgatják neki Mubarakkal közös múltját. Azt is sokat kritizálták, hogy szimpátiával viseltetett az egykori elnökkel szemben, sőt egy alkalommal azt is felvetette, hogy talán mégsem kellene perbe fogni Mubarakot.

A múltja miatti támadásokra azzal felel, hogy mindig is Egyiptom érdekeit szolgálta, és elnökként is ez a célja. Idős korára - 75 éves - hivatkozva közölte, csak egy ciklus erejéig töltené be a posztot.

Mubarak bajtársa

Mubarakhoz sokkal szorosabban köthető a felmérések által második helyre sorolt Ahmed Safik, akinek a karrierje az elűzött elnökhöz hasonlóan katonaként (vadászpilótaként) indult, sőt Mubarak bajtársa is volt a légierőnél. Annyira a volt elnök emberének tekintik, hogy a választási hatóságok nem akarták engedni, hogy jelöltesse magát elnöknek, de végül sikerrel támadta meg a tiltó határozatot.

Ő volt Mubarak utolsó miniszterelnöke, de alig három hétig tölthette csak be a posztot. Korábban kilenc éven át polgári légközlekedési miniszterként szolgált. Miniszterként versenyképessé tette az állami légitársaságot, és felújíttatta a repülőtereket, hozzájárulva a turizmus fejlődéséhez. Sokan azonban úgy vélik a miniszteri posztot direkt neki hozta létre régi katonatársa és barátja Mubarak.

Forrás: AFP/Khaled Desouki
Választási plakátok Kairóban - képgalériánk a választásról a fotóra kattintva!

Safik előszeretettel nevezi magát miniszteri tevékenységére hivatkozva az egyetlen civil közigazgatáshoz értő jelöltnek, jóllehet katonaként indult a karrierje. Három háborúban is szolgált, az 1973-as arab-izraeli háborúban állítólag két izraeli repülőt győzött le légi harcban, később a légierő parancsnoka is volt. Előnyként állítja be katonai múltját is, és azzal érvel, hogy az elnöknek értenie kell az egyiptomi politikára jelentős befolyással lévő hadsereg ügyeihez is. "Nem lehet egy a hadsereget nem ismerő civilből hirtelen elnököt és a hadsereg főparancsnokát csinálni. Egyiptomnak fokozatos átmenetre van szüksége" - mondta a Reutersnak.

Mubarakhoz azonban őt fűzte a legszorosabb kapcsolat a jelöltek közül: az elűzött elnök utolsó éveiben lehetséges utódként is felmerült a neve. A hetvenéves politikus ennek ellenére azt állítja, hogy mindig is a Mubarak-rezsim belső ellenzékéhez tartozott. Rövid miniszterelnöksége alatt azonban nem sikerült megtalálnia a hangot a Tahrír téri tüntetőkkel, miután követeléseiket elutasította, és inkább édességgel kecsegtette őket. Nem csoda, hogy viccek céltáblájává vált, és sokan "Mubarak emberének", vagy jellegzetes kék szvetterére utalva csak a "kék pulcsis fickónak" nevezik. Szórólapjain így is a "forradalmi döntések" jelöltjének nevezteti magát néhány javaslata miatt, de intő jel lehet vele kapcsolatban, hogy emberei januárban elkobozták a BBC arab kiadásától a vele készített interjú szalagjait.

Aki beszólt Nasszernek

A két Mubarakhoz köthető éllovast két, a télen lebonyolított parlamenti választásokon győztes Muszlim Testvériséggel kapcsolatban álló jelölt követi, közel azonos, 14-15 százalék körüli támogatottsággal. A Muszlim Testvériség annak ellenére indított jelöltet az elnökválasztáson, hogy korábban ennek ellenkezőjét ígérték. Emiatt tavaly ki is lépett soraik közül az elnöki ambícióit már akkor bejelentő Abdul Moneim Abdul Fotuh.

Forrás: AFP/Khaled Desouki
Fotuh - képgalériánk a választásról a fotóra kattintva!

Fotuh a mozgalom vezető testületének tagja volt, jelenleg az Arab Orvosi Szövetség vezetője, független elnökjelölt, aki mérsékelt iszlamistának számít. Főbb üzenetei: a szabadság érvényesülése, az igazságosság elősegítése, az oktatás és a kutatás fejlesztése, a befektetők Egyiptomba csábítása.

Régi ellenzékinek számít, generációja újította meg a politikai iszlámot és a testvériséget is. Az 1970-es években diákvezérként szólalt fel a muszlim hit érdekében, egy alkalommal vitába szállt Anvar Szadat akkori elnökkel is, az egyetemi tüntetések és a muszlim imámokat érő korlátozások miatt. Fel is dühítette az elnököt, aki tiszteletlennek találta, hogy Fotuh letalpnyalózta embereit. Sokszor börtönbe is került, 1996-tól öt éven át volt lecsukva, de még 2009-ben is többször őrizetbe vették.

Fiatalok kedvence

Fiatalon kemény és megalkuvásmentes iszlamistaként nem vetette el az erőszak lehetőségét sem annak érdekében, hogy terjesszék a hitet és hogy iszlám államot alakítsanak ki. Mára azonban már elítéli csoportja akkori intoleranciáját és "intellektuális terrorizmusát". Azt állítja, hogy a Muszlim Testvériség tette mérsékeltté. Idővel a mozgalom egyik legliberálisabb és demokratikusabb tagja lett, aki gyakran ment szembe a hivatalos állásponttal - írja róla a BBC.

Felvetette, hogy koptok és nők is indulhassanak az elnökválasztáson, előszeretettel használja a közösségi médiát, ami miatt nagyon népszerű a fiatalok körében. Sok híve van a Muszlim Testvériség fiatal tagjai között is, akiket zavar a mozgalom hierarchikus felépítése, és merevsége.

A pótjelölt

A testvériség hivatalos jelöltje azonban Mohamed Murszi. A mozgalom politikai pártjának 60 éves mérnök végzettségű elnöke a "stabilitást, biztonságot igazságot és fejlődést" hirdeti, de csak egy beugró pótjelölt. Neve ugyanis csak azután került a képbe, hogy Khajrat al-Sater milliárdos üzletemberről, a Muszlim Testvériség alelnökéről kiderült, a hatóságok nem fogják engedni, hogy induljon az elnöki posztért. Murszi az utolsó pillatanatban nyújtotta be jelöltséghez szükséges papírokat.

Beugró jelöltként ismertsége sem mérhető fentebb felsorolt ellenfeleiéhez, de bízhat a Muszlim testvériség szervezetében, amely jelentős mennyiségű szavazót képes mozgósítani. Programját elmeszelt elődjétől vette át, főbb pontjai a gazdasági reformok, a közbiztonság javítása, a köztisztaság fejlesztése.

Forrás: AFP/Marco Longari
Muszát és Safikot bíráló graffiti - képgalériánk a választásról a fotóra kattintva!

Mérnökként végzett, az USA-ban doktorált majd a zagazigi egyetem mérnöki karának vezetője lett, miközben egyre magasabb posztokra jutott a Muszlim testvériségen belül is. A testvériség tagjaként, független képviselőként is szolgált az egyiptomi parlamentben 2000 és 2005 között.

Nyugodt kiegyensúlyozott stílusa a mozgalom konzervatív fősodrának imponál, de többen attól tartanak, hogy elnökké választása kedvezőtlenül hatna Egyiptom nem muszlim vallású lakosaira. Korábban ugyanis az iszlám megsértésével vádolt egy kopt üzletembert, aki szakállas Mickey és fejkendős Minnie egeret ábrázoló karikatúrákat tett közzé az interneten. Az izraeli békeszerződést nem bántaná, de nem tartaná a kapcsolatot az izraeli vezetőkkel. előtérbe venné a palesztinok ügyét.

Győzelmétől azért tartanak sokan, mert az a testvériség túlzott befolyását jelentené a politikára, jóllehet ő maga azt állítja, igyekezne megtartani az elnöki poszt függetlenségét.

Akár június közepéig is várni lehet a végeredményre

Az iszlamista jelöltek közétartozik még az al-Vaszat centrista párt által támogatott Muhammad Szelim az-Avva muszlim gondolkodó és ügyvéd. Al-Avva a szegények megsegítésével, a kisvállalkozások támogatásával, és a bürokrácia megnyirbálásával kampányolt. Mubarakhoz köthető jelöltek csoportját még ketten erősítik: egy ejtőernyősből lett hírszerző, illetve egy korábbi külügyminiszter-helyettes.

Van egy rakás független jelölt, köztük egy Nasszer egykori elnök ideológiáját képviselő nacionalista párt alapítója, egy fiatal baloldali emberi jogi aktivista - a legifjabb jelölt -, volt országos legfőbb bíró, egy igazi szocialista munkásmozgalmár, és egy volt rendőr. Közülük egyedül a nasszerista Hamdín Szabahi az, akinek 10 százalék fölötti eredményt jósolnak.

Nem kizárt, hogy a szavazás végleges eredménye csak június közepén derül, ki. Ha az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerül megszerezni a voksok több mint a felét, akkor június közepén második fordulón döntenek az elnökről.