Autóval ment, megállt a piros lámpánál

Vágólapra másolva!
Francois Hollande francia államfő a megszokottól eltérő módon, repülőgép helyett személygépkocsin indult vissza csütörtök éjjel Párizsba az Európai Unió informális brüsszeli csúcstalálkozójáról.
Vágólapra másolva!

A nemrég hivatalba lépett francia köztársasági elnök egyébként már azzal eltért a szokásoktól, hogy szerdán vonattal utazott Brüsszelbe. A visszaúton a sebességkorlátozásokat betartva tette meg a belga és a francia főváros közötti mintegy 300 kilométeres utat. Hivatali elődje, Nicolas Sarkozy államfő korábban rendszerint különgépekkel járt az EU-csúcsokra.

Egyelőre nem világos, hogy Hollande ezzel új gyakorlatot akar-e meghonosítani a brüsszeli találkozókra való eljutásban, a vonatút ugyanis különleges biztonsági intézkedéseket követelt, mind a francia, mind a belga hatóságok részéről.

Az új francia kabinet egyébként már az első kormányülésen bejelentette, hogy 30 százalékkal csökkentik a miniszterek fizetését - ez a jellépes intézkedés a "példamutató" kormányzás fontosságával kampányoló Hollande programjában szerepelt. A "példamutatás" szándéka komoly szerepet játszott abban is, hogy Hollande a múlt hét kedden, a beiktatására tartva úgy közlekedett Párizs utcáin, mint az egyszerű emberek: hiába kísérték motoros rendőrök az autóját, minden piros lámpánál megállt.