Menesztették a pénzmosás gyanújába keveredett vatikáni bankvezért

Vágólapra másolva!
Az olasz rendőrség két éve indított vizsgálatot a bankvezető ellen pénzmosás gyanúja miatt. A felmentett igazgató nem kívánta kommentálni menesztését, újságíróknak azt mondta: inkább csendben marad, különben csúnyát találna mondani.
Vágólapra másolva!

Felmentették posztjáról a Vatikán bankjának vezetőjét, Ettore Gotti Tedeschit - írja a Vatikán csütörtöki közleményére hivatkozva a brit BBC csatorna online oldala. A közlemény szerint a bank felügyelőbizottsága a bizalmi szavazáson egyhangúan Tedeschi felmentése mellett szavazott, a bank volt vezetője ugyanis nem tudta ellátni hivatalának fő feladatait. Az olasz rendőrség még 2010-ben indított vizsgálatot Tedeschi ellen pénzmosás gyanúja miatt. A Vatikán akkor teljes mellszélességgel állt ki a bankigazgató mellett, "értetlenül és megdöbbenve" álltak a pénzmosás gyanúja előtt.

A csütörtöki döntés után az igazgatótanács reményét fejezte ki, hogy sikerül olyan új elnököt találni, aki "a kölcsönös tisztelet és a nemzetközileg elfogadott banki normák alapján újjáépíti a kapcsolatokat az intézettel és a pénzügyi közösséggel". Tedeschi nem kívánta kommentálni menesztésének hírét, újságíróknak annyit mondott: inkább nem mond semmit, mert még csúnya szavak jönnének a szájára.