Pszichiáterek vizsgálják Malina Hedvig régi nyilatkozatait

Vágólapra másolva!
Majdnem hat évvel a történtek után jegyzőkönyvek és videofelvételek alapján kellene megmondania két pszichiáternek, milyen állapotban volt a támadás után Malina Hedvig, elképzelhető-e hogy valamilyen betegsége volt, vagy korábbi pszichiátere befolyásolta. A szlovákiai magyar fiatalasszony ügyvédje tiltakozik, hiszen az ügyet elvileg már a kormány bocsánatkérésével lezárták.
Vágólapra másolva!

Pszichiáterek fogják megvizsgálni, milyen állapotban volt Malina Hedvig szlovákiai magyar diáklány, miután 2006-ban Nyitrán megverték - írja pénteki számában az Új Szó című lap. Malina ellen hamis tanúzás gyanújával négy éve folyik eljárás, amely annak ellenére is folytatódott, hogy januárban megegyezéssel zárult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán indított per. A szlovák kormány ennek megfelelően nyilatkozatban ismerte el, hogy Malina ügyében sérülhettek az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített jogok.

A pszichiátriai vizsgálatot az ügyészség kezdeményezte, a bíróság pedig jóváhagyta. A két megbízott pszichiátertől azt várják, hogy a jegyzőkönyvek és videofelvételek alapján állapítsák meg, volt-e valamilyen pszichiátria betegsége Malina Hedvignek 2006. augusztus 25-én, a támadás és 2006. szeptember 9-én, a hatórás rendőrségi kihallgatás idején, illetve a szeptember 13-ai sajtótájékoztatón.

Választ vár az ügyész arra a kérdésre is, milyen volt Malina személyisége, intellektusa és lelkiállapota 2006 augusztusában és szeptemberében, helyes volt-e a Hedviget kezelő trencséni pszichiáter, Jozef Hasto diagnózisa és eljárása, nem manipulálta-e a páciens emlékeit, és nem sugalmazta-e neki azt a képzetet, hogy a támadás úgy zajlott le, ahogyan elmondta. További kérdés, hogy ha Malina lelkiállapota a támadást és a rendőrségi kihallgatást követően tényleg olyan volt, ahogy azt az őt kezelő pszichiáterek leírták, hogyan lehetett képes 2006. szeptember 19-én kitűnő eredménnyel letenni az államvizsgát.

Roman Kvasnica, Malina ügyvédje panaszt emelt az ügyészség által megfogalmazott kérdések ellen, mivel a bíró csak védence jelenlegi elmeállapotának vizsgálatát rendelte el, nem kérte annak vizsgálatát, milyen állapotban volt hat éve. Az ügyvéd emellett annyit tehet, hogy a strasbourgi bírósághoz fordul, amiért a vádhatóság nem tartja tiszteletben az ügy békés rendezéséről szóló határozatot.

A magyar diáklányt - aki azóta férjhez ment, és kétgyermekes anya lett - 2006. augusztus 25-én támadták meg Nyitrán. A lány vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Az akkori kormányfő és belügyminisztere (Robert Fico és Robert Kalinák) azonban nyilvánosan megvádolta őt azzal, hogy az eset nem történt meg. Emiatt 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a szlovák hatóságok eljárást indítottak Malina Hedvig ellen.