32 gyermek halt meg a szíriai mészárlásban

Vágólapra másolva!
Összehívják néhány napon belül az ENSZ Biztonsági Tanácsát, miután a szervezet közölte, hogy a pénteki szíriai mészárlásban 32 gyermek és hatvan felnőtt halt meg. A német, a francia és a brit külügyminiszter, illetve Kofi Annan szíriai különmegbízott is elítélte a mészárlást. A beszámolók szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök hadereje aknagránátok és rakéták özönét zúdította a Húla körüli falvakra.
Vágólapra másolva!

A szíriai Húla városban 32 gyermek és több mint hatvan felnőtt veszítette életét pénteken a szíriai hadsereg támadásának következtében - közölte szombaton az ENSZ-megfigyelők csoportjának vezetője, miután a helyszínre érkező megfigyelők beszámoltak tapasztalataikról.

Robert Mood tábornok elítélte, és szörnyűséges tragédiának minősítette a Homsz közelében fekvő városban történt támadást, ugyanakkor nem nevezte meg, hogy kit vádol annak elkövetésével.

Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára és Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, különmegbízott szombaton ugyancsak élesen elítélte a mészárlást, amelyet a nemzetközi jog felháborító és rettenetes megsértésének nevezett.

Összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsát

Éles szavakkal elítélte a történteket Nabíl el-Arabi, az Arab Liga főtitkára és Guido Westerwelle német, Laurent Fabius francia és William Hague brit külügyminiszter is. William Hague közölte, "határozott nemzetközi választ" adnak a mészárlásra, először is néhány napon belül összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsát. A testületben eddig Oroszország és Kína megvédte a szíriai rezsimet.

Beszámolók szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök hadereje aknagránátok és rakéták özönét zúdította a Húla körüli falvakra, Taldóra és Tibére pénteken a déli ima után. Az internetre feltöltött videofelvételeken egész családok vérbe fagyott holttestét lehetett látni lakószobákban, nyílt koponyatörésekkel és más súlyos sebekkel.

A dezertált szíriai kormánykatonákból álló, törökországi székhelyű Szabad Szíriai Hadsereg a húlai mészárlás miatt azzal a kéréssel fordult szombaton "Szíria barátaihoz", hogy tömörüljenek szövetségbe, és ne várjanak az ENSZ BT határozatára, hanem mielőbb indítsanak légitámadásokat "Aszad bandái és a rezsim jelképei ellen".