Új elitet akar országában a grúz elnök

Vágólapra másolva!
Miheil Szaakasvili grúz elnök a függetlenség napján felavatta az ország parlamentjének új épületét a fővárostól, Tbiliszitől mintegy 220 kilométerre lévő Kutaisziben. Az elnök szerint ez azért fontos, mert "Grúziának így nem egyetlen elitje lesz, és az országot nem egyetlen utcából irányítják majd". Az elnök bírálói szerint azonban csak a törvényhozás jelentőségét szeretné csökkenteni.
Vágólapra másolva!

"A parlament új épülete az új Grúziát jelképezi" - mondta Miheil Szaakasvili, aki a függetlenség napján felavatta az ország parlamentjének új épületét a fővárostól, Tbiliszitől mintegy 220 kilométerre lévő Kutaisziben.

A grúz államfő szerint a törvényhozás áthelyezése az ország egyesítését segíti elő, és csökkenti a fővárosban koncentrálódó politikai hatalmat. "Grúziának így nem egyetlen elitje lesz, és az országot nem egyetlen utcából irányítják majd" - mondta az elnök. Az ötlet bírálói szerint azonban mindezzel a törvényhozás súlyát akarják csökkenteni.

Az új parlament épületét 83 millió dollárból építették fel a 186 ezer fős ipari városban, amely Tbiliszi után a második legnagyobb grúziai település. A beruházás azért is okozott vitát, mert egy hatalmas szovjet háborús emlékművet kellett lebontani miatta. Grúziában május 26-án ünneplik a függetlenségének napját; a kaukázusi állam 1918-ban ezen a napon vált külön Oroszországtól.