Mubarak kormányfőjével verseng az iszlamista jelölt Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Az előzetes eredmények szerint egy iszlamista jelölt és a népfelkeléssel tavaly elűzött diktátor, Hoszni Mubarak rendszerének volt miniszterelnöke jutott be az egyiptomi elnökválasztás júniusi második fordulójába.
Vágólapra másolva!

Jóllehet a választási bizottság csak vasárnap közli az egyiptomi elnökválasztás szerdán és csütörtökön tartott első fordulójának nem hivatalos eredményét, az egyiptomi sajtó, a hírügynökségek, sőt maguk a jelöltek is kész tényként kezelik, hogy Mohammed Murszi, a mérsékelt iszlamista Muzulmán Testvériség jelöltje végzett az élen a szavazatok 25 százalékával.

Ellenfele a második fordulóban a most 24 százalékot elért Ahmed Safík lesz. A politikus a Mubarak-rezsimben hat éven át a légierő vezérkari főnöke, majd kilenc éven át a légi közlekedésért felelős miniszter volt, sőt a rendszer utolsó bő egy hónapjában ő volt a kormányfő.

Rajtuk kívül még három jelöltet tartottak előzetesen képesnek arra, hogy bejusson a második fordulóba. Közülük a Muzulmán Testvériségből kilépett, és külön induló Abdel-Moneim Abul Futúh 20 százalékot ért el. Meglepetésre nagyjából ugyanennyi szavazatot szerzett a nasszerista baloldali Hamdín Szabáhi. Szintén meglepetés Amr Músza viszonylag gyenge eredménye. Az Arab Liga volt főtitkára, noha hosszú időn át a népszerűségi lista élén állt, állítólag csak a szavazatok nagyjából tíz százalékát szerezte meg.

A Muzulmán Testvériség már péntek este megkezdte a kampányt a második fordulóra; fölhívta a vesztes jelölteket, hogy "mentsék meg a forradalmat", vagyis sorakozzanak föl az iszlamista jelölt mögé. Futúh máris közölte, hogy a Muzulmán Testvériség jelöltjét támogatja.

A BBC arról írt, hogy a szavazásra jogosultak körülbelül fele ment el választani a Hoszni Mubarak elnök bukása után tartott első voksoláson. A hatalmat jelenleg a katonai tanács tartja a kezében, amely Mubarak elnök lemondása után irányítja a demokratikus átalakulást. A tanács azt ígérte, hogy július 1-jén átadja a hatalmat a megválasztott új elnöknek.