Feltartóztatták a Nyirő-újratemetés szervezőjét

Vágólapra másolva!
A román rendőrök Korondon feltartóztatták Lukács Csabát, a Nyirő József erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezetőt és a vele utazó MTI-s fotóst. A rendőrök egy üres urnát is találtak Lukács Csabánál, akit öt és fél óra után engedtek el a rendőrségről. Közben a temetés sorsa is bizonytalanná vált, miután Hargita megye prefektusa közölte, hogy felfüggesztették az újratemetési engedélyt.
Vágólapra másolva!

Román rendőrök feltartóztatták Korondon Lukács Csabát, a Nyirő József erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezetőt, valamint a vele együtt utazó Kovács Tamást, az MTI fotóriporterét szombaton. Kovács Tamás elmondása szerint a marosvásárhelyi repülőtérről taxival utaztak tovább a vasárnapra tervezett újratemetés helyszínére, Székelyudvarhelyre.

Korond előtt magyar idő szerint délután két óra előtt azonban taxijukat megállították a rendőrök. Ellenőrizték a taxis és a két utas személyazonossági iratait, majd azt kérték, hogy nyissák fel a kocsi csomagtartóját, mert ellenőrizni akarják a csomagokat. Ezt Lukács Csaba megtagadta, ezért a rendőrök közölték, hogy kábítószer-csempészet gyanúja miatt bekísérik a rendőrségre, és ott megvárják a csomagok átvizsgálásához szükséges hivatalos engedélyt.

A csomagok átkutatására ezután a román főügyész adott engedélyt, és Lukács Csaba poggyászában egy urnát találtak - közölte Filip Gheorghe, a Hargita megyei rendőrség szóvivője. A hírt megerősítve Kovács Tamás elmondta, hogy Lukács Csaba kegyeleti okokra hivatkozva nem engedélyezte az urna felnyitását. Később Lukács az MTI-nek azt mondta: üres volt az urna, amelynek utaztatása "egy figyelemfelkeltő gesztus volt." Hozzátette: arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nem illik hajtóvadászatot folytatni emberi hamvak után Romániában. Lukács Csaba úgy fogalmazott, hogy "Nyirő Józsefet nem a csomagtartóban kell keresni, hanem az emberek szívében". Lukécsot este, öt és fél óra veszteglés után engedték el a korondi rendőrségről.

Forrás: MTI/Haáz Sándor
Lukács Csabát (jobbra) igazoltatták a román rendőrök

Hargita megye megtámadta az engedélyt a temetésre

Egyelőre az sem biztos, hogy a vasárnapi temetést megtarthatják-e, hiszen Hargita megye prefektusa, Augusta Cristina Urzica szombaton közölte, hogy a prefektúra megtámadta az engedélyt a közigazgatási bíróságon. Ezzel a prefektúra felfüggesztettnek tekinti az engedélyt mindaddig, amíg a bíróság nem dönt a dokumentum törvényességéről.

Péntek este Mircea Dusa, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere már közölte: "léteznek olyan elemek, amelyek azt bizonyítják, hogy a temetkezési engedély semmisnek minősül, és Hargita megye prefektusi hivatala kérni fogja a temetkezési engedély semmisségének megállapítását". Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint Dusa újságíróknak elmondta, személyesen járt Székelyudvarhelyen, hogy áttanulmányozza azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a polgármesteri hivatal pénteken kibocsátotta a temetkezési engedélyt Nyirő József nevére.

Szombat reggel Lukács Csaba még azt nyilatkozta, hogy a szervezők továbbra is úgy készülnek, hogy megtartják Nyirő József újratemetését vasárnap. Azt mondta, hogy információi szerint egy szám szerepel rosszul a dokumentumban. Elmondása szerint a szervezők helyesen és a megfelelő adatokkal nyújtották be a kérelmet. "A vonatkozó jogi rendelkezés szerint, ha a kérelem beadója helyesen tölti ki a dokumentumokat, de a hivatal hibázik, az nem halasztó hatályú" - tette hozzá. Lukács Csaba rámutatott, hogy Romániában is munkaszüneti nap van, és az engedélyt a Hargita megyei közigazgatási bíróság semmisítheti meg. Azt elképzelhetetlennek tartja, hogy a bíróság egy nap alatt befogadja a kérelmet, lefolytassa az eljárást és döntést is hozzon.

A románok szerint a magyar állam feszíti a húrt

Mircea Dusa miniszter péntek este arról is beszélt, "nem hiszi, hogy a magyar állam tovább feszíti a húrt" Nyirő József újratemetésének ügyében anélkül, hogy a román állam beleegyezésével rendelkezne. A miniszter szerint a kampányelemeket ki kell iktatni a probléma megoldásából, és az Európai Unió két tagállamához méltó módon diplomáciai úton kell megoldani a nézeteltéréseket.

Kijelentette azt is, számára világos, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke kampánykörúton vesz részt Erdélyben azzal a céllal, hogy szavazásra ösztönözze az autonómia híveit. "Én Hargita megyei vagyok, és tudom, hogy valamennyi választási kampányban előkerült egy-egy ilyen bomba, amely arra volt hivatott, hogy lázba hozza és mozgósítsa a magyar választókat" - tette hozzá Mircea Dusa. Kövér László a Magyar Polgári Párt politikusainak társaságában csütörtökön és pénteken a párt kampányrendezvényein vett részt Erdélyben, és szombaton a csíksomlyói búcsún, vasárnap pedig Nyirő József hamvainak újratemetésén vesz részt.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait szerdán ravatalozták fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.