Rendkívüli ülést tartott az ENSZ BT a szíriai mészárlás miatt

Vágólapra másolva!
Összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap este a pénteki szíriai vérengzés miatt. Bassár el-Aszad szíriai elnök hadereje aknagránátok és rakéták özönét zúdította a Húla körüli falvakra, 108 ember vesztette életét - köztük több tucatnyi gyerek -, és 300-an megsérültek.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tartott vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa Szíriáról, az ülés közép-európai idő szerint este fél kilenckor kezdődött. A megbeszélés témája a húlai tragédia volt, amelyben pénteken - mint a BT ülésén elhangzott - 108-an vesztették életüket, köztük több tucat gyerek, és mintegy 300-an megsebesültek.

Nagy-Britannia és Franciaország javasolta, hogy adjanak ki egy elítélő nyilatkozatot a mészárlásról, de Oroszország kérte, hogy várjanak ezzel addig, amíg meg nem hallgatják a szíriai ENSZ-megfigyelők parancsnokának, Robert Mood tábornoknak a jelentését. Az ülés után az orosz nagykövet helyettese úgy nyilatkozott, hogy szerinte egyelőre nem világos, hogy ki a felelős a vérontásért.

A szíriai kormány és ellenzék egymást vádolja a vérengzésért. Az orosz külügyminisztérium elítélendő, tragikus eseménynek minősítette a történteket, de hangsúlyozta, hogy "alaposan ki kell vizsgálni" az okokat.

A szíriai Húla városban 32 gyermek és több mint hatvan felnőtt veszítette életét pénteken a szíriai hadsereg támadásának következtében. Beszámolók szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök hadereje aknagránátok és rakéták özönét zúdította a Húla körüli falvakra, Taldóra és Tibére pénteken a déli ima után. Az internetre feltöltött videofelvételeken egész családok vérbe fagyott holttestét lehetett látni lakószobákban, nyílt koponyatörésekkel és más súlyos sebekkel. A tavaly május óta tartó szíriai belső harcoknak eddig 13 ezren estek áldozatul, közülük a becslések szerint mintegy 10 ezren civilek.