Segíti a vatikáni nyomozást a pápa komornyikja

Vágólapra másolva!
A vatikáni szóvivő szerint gyümölcsöző segítséget nyújt a kiszivárogtatások nyomozásában az ügy eddigi egyetlen gyanúsítottja, a pápa komornyikja. Közben újabb embereket hallgattak ki, de további letartóztatás egyelőre nem történt.
Vágólapra másolva!

Újabb személyeket hallgattak ki, de nem történt újabb letartóztatás - nyilatkozta a Vatileaksként emlegett vatikáni kiszivárogtatások ügyében folyó nyomozásról Federico Lombardi atya szentszéki szóvivő keddi sajtótájékoztatóján. Lombardi megerősítette, hogy a Pietro Bonnet vatikáni vizsgálóbíró vezette eljárás során több személyt is meghallgattak, de továbbra is kizárólag a pápa komornyikja, a pénteken letartóztatott Paolo Gabriele van a pápai állam fogdájában. Gabrielét azzal gyanúsítják, hogy bizalmas információkat szivárogtatott ki a pápa környezetéből.

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy Gabriele együttműködik, "széleskörű és gyümölcsöző" segítséget nyújtva. Lombardi hozzátette, nem felel meg a valóságnak az a hír, miszerint az inas vatikáni otthonában megcímzett borítékokat találtak volna, bennük a bizalmas vatikáni iratokkal. Lombardi nem erősítette meg, hogy öt bíborost is kihallgattak.

A La Stampa értesülései szerint a Vatikánban "mindenki tudja, hogy a komornyik nem cselekedhetett egyedül". A tekintélyes vatikáni forrásokkal bíró napilap úgy tudja, húsz személyt gyanúsítanak azzal, hogy az utóbbi hónapokban részt vett a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásában. A La Stampa értesülései szerint a szentszéki államtitkárság egyik laikus munkatársát is kihallgatták.

A Corriere della Sera egy vatikáni bíboros szavait idézte, miszerint a felelősök azonosítása után az egyház lépni fog, de "nem a vihar kellős közepén, mivel ez nem illik az egyház stílusához, hanem hónapok, akár egy év múlva, akinek szeme van látni, észre fogja venni". A Corriere cáfolta a szentszéki szóvivő, Ferderico Lombardi atya korábbi kijelentéseit arról, hogy az ügyben semmiféle nő nem szerepel. Az újság közölte, hogy az olasz hírügynökségeknek egy nő telefonált a Vatikánból információkat szolgáltatva.

A Corrierének Vinicio Albanesi atya, a szegényeket és betegeket gondozó Capodarco közösség vezetője azt mondta, peremterületen dolgozó papként szégyelli a Vatikánban zajló intrikákat. "Letartóztatták a szerencsétlen inast, miközben a pedofil papokkal ezt nem tették meg"- hangoztatta.

A La Repubblica szerint a Vatileaks ügy elvonja a figyelmet a legfontosabb játszmáról: Ettore Gotti Tedeschi, az IOR vatikáni bank elnökének eltávolítása után az utód kinevezéséről zajlik a harc Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár és az Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar titkára vezette bíborosok között. Ha Bagnasco győz, Bertonénak távoznia kell.