Legyőzhetetlennek mondja magát Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Észak-Korea nemrég módosított alkotmányában először szerepel hivatalosan az a kifejezés, hogy az ország "nukleáris hatalom" - jelentette az AFP. Emiatt az eddiginél is nehezebbé válhat meggyőzni Phenjant az atomprogram leállításáról, hiszen alkotmányba ütközne lemondani az atomfegyverről.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai alaptörvény új szövege Kim Dzsong Il "érdemeként" minősíti, hogy a tavaly decemberben elhunyt vezető a korábbi években mind ideológiai, mind politikai szempontból "legyőzhetetlen, atomfegyverrel rendelkező állammá, megzabolázhatatlan katonai hatalommá" változtatta Észak-Koreát, "megnyitva az utat a nemzet megerősödése és felvirágzása felé". Az alkotmánymódosítást a népgyűlés április 13-ai ülésszakára terjesztették be - írja az AFP a Naenara hivatalos észak-koreai honlap alapján.

Az AFP dél-koreai szakértők véleményét idézi, miszerint az előző, 2010-ben módosított alkotmány még nem tartalmazta az "atomfegyverrel rendelkező" kifejezést. A tudósítás emlékeztet arra is, hogy jelenleg az alaptörvény által felmagasztalt Kim Dzsong Il fia, Kim Dzsong Un tölti be a legfőbb döntéshozó szerv, a Nemzetvédelmi Bizottság "örökös elnökének" tisztségét.

Alkotmányba ütközne lemondani az atomfegyverről

Szöuli szakértők szerint a módosítás alaposan megnehezíti az atomfegyverek kifejlesztésének megakadályozását szolgáló hathatalmi tárgyalásokat, mivel Phenjan bármikor hivatkozhat arra, hogy azért nem mondhat le az atomfegyverről, mert az az alkotmányba ütközne.

A két Korea, Oroszország, az Egyesült Államok, Japán és Kína közötti tárgyalások 2008-ban holtpontra jutottak. 2008 szeptemberében Phenjan bejelentette, hogy előkészületeket tesz a jongbjoni atomreaktor újbóli üzembe helyezésére, mert az Egyesült Államok nem vette le az országot arról a feketelistáról, amelyen a terrorizmust támogató országokat tartja nyilván. A következő esztendő áprilisában Észak-Korea nagy hatótávolságú rakétát bocsátott fel, majd - miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a rakétaindítást - bejelentette, hogy kivonul az atomprogramja leszereléséről folytatott hatoldalú tárgyalásokról.

Észak-Korea ezek után folytatta rakétakísérleteit, vállalva az ellene érvényben lévő - az ENSZ BT által megszavazott - szankciók szigorítását. Ugyancsak 2009 őszén Észak-Korea bejelentette, hogy hajlandó visszatérni a hathatalmi tárgyalásokhoz, de előbb az Egyesült Államokkal akar egyeztetni. E tárgyalások felújításáról azonban csak tavaly júliusban kezdődtek meg a megbeszélések Phenjan és Washington között.