Cháveznek csak hónapjai maradtak?

Vágólapra másolva!
Hugo Chávez venezuelai elnök rákbetegsége a "végső stádiumban" van, ezért kétséges, hogy megéri-e az október 7-ei elnökválasztás eredményének kihirdetését - vélte tudni szerdán Dan Rather amerikai újságíró.
Vágólapra másolva!

A neves újságíró "rendkívül tiszteletre méltó, Chávezhez közel álló, betegségének kórtörténetét jól ismerő" forrásra hivatkozva mondta az EFE spanyol hírügynökségnek, hogy a venezuelai elnöknek áttétes rabdomioszarkómája (gyorsan növekvő, rendkívül rosszindulatú daganata) van, és betegsége már a "végső stádiumában van".

Chávez arra készül, hogy versenybe szálljon újraválasztásáért az október 7-ei elnökválasztáson. Korábbi jelentések szerint a kormányzó szocialista párt vezetői kitartóan állítják, hogy Chávez lesz az egyetlen jelöltjük, bár több más politikus, így Elías Jaua alelnök, Nicolas Maduro külügyminiszter és Cabello Rondón Diosdado parlamenti elnök neve is forog elnökjelöltként arra az esetre, ha Chávez mégsem tudna indulni. A Rather által említett forrás szerint ugyanis a venezuelai elnöknek alig néhány hónapja van hátra, vagyis kétséges, hogy megéri-e a választás eredményének kihirdetését.

Cháveznél tavaly júniusban diagnosztizálták a rákot, februárban megműtötték, ennek során két centiméteres daganatot távolítottak el a medencéjéből. Hivatalosan nem közölték, hogy ez a daganat mennyire előrehaladott állapotban van.

A CBS televízió híradós riportereként hírnevet szerzett Dan Rather figyelmeztetett arra, hogy - bár az általa idézett forrást megbízhatónak tekinti - más személy mindeddig nem erősítette meg az újonnan közölt információt.