London a hatodik legnagyobb francia város

Vágólapra másolva!
A helyi francia ajkú lakosság arányának tekintetében ma már London büszkélkedhet Franciaország hatodik legnagyobb városának címével: a brit fővárosban ugyanis több francia állampolgár él, mint Bordeaux-ban, Nantes-ban vagy Strasbourgban.
Vágólapra másolva!

A hosszú múltra visszatekintő londoni francia közösség tagjai korábban a South Kensington-i nagykövetség környékén futó utcákon tömörültek, ma már azonban szinte minden utcasarkon találni franciákat, akiknek a száma folyamatosan növekszik.

A brit főváros francia konzulátusa szerint nagyjából 300-400 ezer francia állampolgár él Londonban, és közülük sokan ma már a főváros kreatív központjának számító East Endet tekintik az otthonuknak. A londoni francia lakosság nagy része a kreatív iparban dolgozik: illusztrátorok, divatreklámokkal foglalkozó ügynökségi munkatársak vagy éppen újságírók - olvasható a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldalán.

Akad köztük, aki a francia bürokráciától való szabadulás miatt élvezi leginkább a londoni létet, míg mások szerint a brit vállalatok jobban fel vannak készülve a fiatal munkaerő foglalkoztatásra, mivel az erre vonatkozó szerződési feltételek jóval egyszerűbbek, mint Franciaországban.

A fiatalok többségének leginkább a londoni ingatlanpiaccal akadnak gondjai: a brit fővárosban található lakások bérleti díjai ugyanis kétszer magasabbak, mint odahaza.

A franciák a 17. században érkeztek először tömegesen a brit főváros szállás és élelem szempontjából is jelentősen olcsóbb keleti negyedébe. A hitük miatt hazájukban éveken át üldözött hugenottáknak II. Károly angol király (1630-1685) kínált itt menedéket. A térségben ma is sok francia utcanév őrzi az emléküket. A hugenották tehetséges mesteremberek voltak, ezért a helyiek közül sokan attól féltek, hogy elveszik a munkát a londoniak elől.